Ultima Ora: Ministrul de Externe al Ucrainei, demis de Parlament din cauza procesului cu Romania

de G.F.     HotNews.ro
Marţi, 3 martie 2009, 12:13 Actualitate | Internaţional


Ministrul de Externe al Ucrainei, Vladimir Orhyzko, a fost demis marti de Parlamentul de la Kiev din cauza disputei cu Romania la Curtea Internationala de Justitie, anunta Reuters.

250 din cei 450 de parlamentari au votat pentru demiterea ministrului, acuzat de politici defectuoase, inclusiv de rezultatul nefavorabil in procesul contra Romaniei pentru delimitarea platoului continental de la Marea Neagra.

Vladimir Ohryzko este un apropiat al presedintelui Viktor Iuscenko, transmite Reuters.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4012 vizualizari

 • +6 (10 voturi)    
  deci (Marţi, 3 martie 2009, 12:21)

  Ion [anonim]

  Deci am aflat cine a castigat la CIJ in disputa cu Insula Serpilor.
 • +7 (13 voturi)    
  Ucraina in oglinda (Marţi, 3 martie 2009, 12:45)

  buncrestin [utilizator]

  Ucrainenii se zbat ca pestele pe uscat, dupa ce le-a fost reamintit ca nu sunt altceva decat niste continuatori ai politicii lui Stalin, ca statul lor este ilegal si criminal la temelie, ca nici macar nu au ce cauta la gurile Dunarii, daramite sa mai si emita pretentii teritoriale. Romania le-a pus in fata oglinda in care evita sa se uite de cand exista acest blestem pentru noi numit "Ucraina", statul lui Stalin, statul nimanui. Si nu le-a placut deloc ce-au vazut. Dar sunt convins ca vor face totul decat sa-si repare greselile. Mai degraba ii vad devenind din ce in ce mai agresivi ca sa-si apere uratenia.
 • +7 (13 voturi)    
  Ucrainei i-ar sta bine mai Mica (Marţi, 3 martie 2009, 12:57)

  Hertza [anonim]

  Banda aia de ultra-nationalisti antiromani de la Kiev se va sparge curand si Iuscenko (un antiroman) e la 3% de popularitate (Bush era la 24% in tara lui !).
  Pro-rusul Ianukovici nu e cu mult mai bun, dar el promoveaza federalismul si protectia minoritatilor (datorita rusilor de acolo, 15 milioane) si indirect ne e mai favorabil.
  Mai ales ca putem negocia cu Rusia mai multe chestiuni in acelasi timp, gaz, Transnistria, comunistii lui Voronin (si el un ucrainian), M. Neagra, legatura cu UE, etc.

  Romania si Rusia au interes comun in a slabi nationalismul ucrainian si a recupera intr-o forma legala teritoriile mostenite de Ucraina de la fosta URSS.

  Nationalistii ucrainieni sunt sustinuti deocamdata de polonezi, Polonia fiind doritoare de un "tampon" intre ea si Rusia.

  Si noi i-am putea sustine daca ar inceta oprimarea minoritatii romanesti (oficial 4-500.000, in realitate, dupa criteriul "limbii materne" din recensamantul ucrainian, peste 1,5 milioane).

  O Ucraina Mica ar fi un stat fara diviziuni etnice si separatiste, un stat omogen etnic (95% ucrainieni, nu 60% ca acum), mare cat Polonia, populat cat Romania, membru UE si NATO, cu iesire la M. Neagra prin portul Odessa, ar avea practic o situatie ideala.
  Etnicii ucrainieni nu isi dau seama ca blocheaza dezvoltarea tarii lor pe decenii daca mentin pretentii total nejustificate asupra romanilor si rusilor care s-au trezit in 1992 "cetateni ucrianieni" !
  • +1 (5 voturi)    
   LOL (Marţi, 3 martie 2009, 14:18)

   alex [anonim] i-a raspuns lui Hertza

   "putem negocia cu Rusia mai multe chestiuni in acelasi timp". Hahaha. Doar atat am de zis.

   Si mai usor cu revizuirea granitelor pe scari, mai baieti. Sa nu va impiedicati si sa nu va rupeti gatul, poate iar ajungem ca in '40...
 • -3 (3 voturi)    
  Asta este o prostie.... (Marţi, 3 martie 2009, 13:24)

  judex1 [anonim]

  Ucraina este cea favorizata, avand in vedere ca Insula Serpilor, desi parte a teritorioului romanesc, ramane acestei tari.
  • +6 (6 voturi)    
   20.000 km2 si 1,5 milioane locuitori (Marţi, 3 martie 2009, 14:08)

   Ucraina romaneasca [anonim] i-a raspuns lui judex1

   Dac aveti privi harta regiunilor din Ucraina si datele recensamantului din 2001 de acolo, veti observa ca teritoriile istorice romanesti luate cu forta de Stalin si data Ucrainei de catre URSS, inseamna circa 21.000km2 si cam 1,6 milioane locuitori (din care teoretic romanii nu sunt mai mult de 250.000). Adica doar vreo 3% din suprafata Ucrainei si 4% din populatie.

   Ce e interesant e ca sunt printre regiunile cele mai putin populate, inclusiv prin comparatie cu regiunile imediat invecinate.
   Semn ca acolo au avut loc depopulari, deportari si colonizari neterminate.

   Populatia romana e in crestere in Bugeac, de unde pleaca rusi (spre Rusia-mama), bulgari (spre Bulgaria membra UE), turci (spre Turcia mai prospera), insa ucrainienii fac tot ce pot prentru a bloca procesul si a aduce tatari sau etnici ucranieni sa lucreze la Bastroe (care de fapt e un mijloc de a crea activitate si a atrage ucrainieni).

   Mult mai greu e pentru romanii bucovineni, deportati de bolshevici cu sutele de mii spre Moldova sovietica, Siberia sau Don.
   Ucrainienii continua sa aduca coloni in regiunea Cernauti, mai ales in orasul Cernauti (unde romanii nu depasesc acum 15-20%) si de cateva saptamani au interzis predarea in limba romana la toate cele 84 de scoli romanesti din regiune.

   Nici una din cele 2 regiuni nu are resurse naturale deosebite sau zone industriale strategice, ponderea lor in PIB-ul Ucrainei e extrem de redus (circa 1%). Practic, renuntand la ocuparea lor, Ucraina nu ar pierde nimic semnificativ din PIB sau suprafata (mai ales ca se poate negocia frontiera viitoare), e vorba doar de un orgoliu al unei "natiuni" proaspat aparute pe harta.
 • +9 (9 voturi)    
  Ucrainienii sunt etnici rusi (Marţi, 3 martie 2009, 13:40)

  Hazarevicius [anonim]

  Teritoriul actual al Ucrainei e intins artificial spre Est si Sud, fata de teritoriul originar al "rusilor kieveni".
  In Centrul si Nordul actualului stat ucrainean era un hanat al hazarilor, populatie iudaizata (probabil la originea evreilor numiti askenazi, din toata Europa orientala).

  In sec.9 varegul viking Oleh (varegii erau scandinavi) cucereste Kievul si apoi intregul hanat al hazarilor si proclama un stat numit "Rus de Kiev" (Rusia kieveana).
  Dinastia scandinava conduce acest stat pana in sec.11 si intre timp accepta crestinismul.

  "Varegii" sau "variagii" (cuvinte din norvegiana cu semnificatia "mercenar", "razboinic vagabond") au traversat in mii de cete M. Baltica, in sec.6-8, venind din Scandinavia si s-au stabilit in toata zona de la est de Nistru si Nipru, pana dincolo de Volga. Erau din triburi nordice de Rus, Angli, Goti, Svezi, Normanzi. Ei au supus (si apoi s-au amestecat) cu triburi mai primitive de slavi.

  Chiar si la apogeu Rusia kieveana nu ajunsese la gurile Dunarii si nici in actuala Bucovina !
  Cumanii si Tatarii au distrus Rusia kieveana in sec.12 si din acel moment, grupuri de slavi "rusi kieveni" (zisi si ruteni, rusini, etc.) incep sa fuga spre Moldova, Ungaria si Polonia. Care Polonie isi da seama de problema si combate masiv tatarii, pe care, impreuna cu balticii lituanieni, ii respinge spre Crimeea si Bugeag.

  Rutenii ortodocsi, emigrati la frontierele Moldovei, vor forma primele unitati de "cazaci" si printre primii hatmani ai cazacilor se vor numara romani moldoveni de dincolo de Nistru (si azi exista mii de romani spre Balta, in Ucraina).

  Timp de secole, "Rutenia" a apartinut polonezilor si lituanienilor, inainte de a reveni slavilor rusi (Rusia de pe vremea lui Dimitrie Cantemir, sec.18).

  Germania a creat un stat "ucrainian" in 1917, URSS-ul l-a mentinut si l-a marit cu bucati din alte republici sovietice (Moldova, Rusia) sau tari vecine (Romania, Polonia, Slovacia), iar in 1992 a aparut o Ucraina independenta !
  • +5 (5 voturi)    
   Primul hatman cazac a fost moldovean (Marţi, 3 martie 2009, 14:34)

   Potcoava [anonim] i-a raspuns lui Hazarevicius

   Moldoveanul Ioan Nicoara Potcoava a fost primul hatman (conducator) al cazacilor din Zecea Zaporojeana, acesti graniceri ruteni ortodocsi, folositi de Rusia in lupta contra tatarilor si turcilor. A fost urmat de alti romani, Alexandru Potcoava, Petru Lungu, Petru Cazacu. De altfel, si azi gasiti in Romania numele de Cazacu, e vorba de urmasi ai moldovenilor de dincolo de Nistru. Rangul suprem de hatman al cazacilor îl vor mai deţine dintre românii transnistrieni Ion Grigore Lobodă, Tihon Baibuza, Samoilă Chişcă, Ion Sârcu, Opară, Trofim Voloşanin (Românul), Ion Şărpilă, Timotei Sgură, Dumitru Hunu şi eroul legendar al cazacilor în lupta pentru independenta Ucrainei, Dănilă Apostol.

   "Hatmania Ruteniei", adica suveranitatea asupra populatiilor ortodoxe slave de dincolo de Nistru si nordul Carpatilor, revenea de drept principilor Moldovei, prin tratatul incheiat cu Rusia la Radzin in 1681. Asta pentru ca la curtea Rusiei Mari se stia inca de pe vremea varegilor ca intre Nistru si Bug se afla valahi/vlahi/romani (cronicile scandinave le spunea "vlakumeni", iar cele rus le spuneau "volovohi)". Iar rutenii le ziceau "volosheni".

   Ba chiar si dincolo de Bug erau comunitati romanesti.
   Istvan/Stefan Bathory scrie intr-o scrisoare catre otomani ca "intre Bug si Nipru e o adunatura de poloni, litvani, moldoveni si moscali. Cazacii Moscovei sunt adunati dintre moldoveni si moscali".

   Primul hatman care a luptat pentru "identitatea" rutenilor, eroul istoriei nationale ucrainiene care s-a rasculat in evul mediu contra polonilor, Dumitru/Dmitri Visnovieschi, era stra-nepot al surorii lui Petru Rares, domn al Moldovei.

   -1574, Ion Vodă Armeanul pomenea de ,,ţara noastră a Moldovei de dincolo de Nistru”
   - 1681 Gh. Duca devine ,,Despot al Moldovei şi Ucrainei” împlinind pe lângă rolul de domnitor al Moldovei şi rostul de hatman şi administrator al Ucrainei.

   Drepturile Romaniei sunt legitimate de Istorie si de stravechimea pe acele teritorii.
   • 0 (0 voturi)    
    Bucovina,Bucovina... (Miercuri, 1 aprilie 2009, 18:25)

    roman bucovinean [anonim] i-a raspuns lui Potcoava

    Sun un bucovinean din Cernauti care doreste pe aceasta cale sa multumeasca lui judex1,Hazarevicius si Potcoava pentru datele si opiniile furnizate pe care majoritatea refucgatilor nu le cunosc.Emil Constantinescu si stimabilul Severin ar fi trebuit sa le cunoasca si sa nu incheie tratatul rusinos cu Ucraina prin care am pierdut teritorii romanestiEi nu au cunoscut pactul Ribentrop - Molotov.?
    Ne vom mai intoarce vreodata la Cernauti?
 • +1 (3 voturi)    
  Cand s-ar demite si la noi un ministru (Marţi, 3 martie 2009, 14:16)

  cineva [anonim]

  Cand s-ar demite si la noi un ministru pentru incapacitatea lui?
  Ministrul de externe pentru ce se intampla cu romanii din Italia ?
  Ministrul de transporturi pentru cele jdemii de kilometri de autostrada promisi si nerealizati ?
  Si asa mai departe...exemple pot continua....
  Sau daca zice ca e de la veche guvernare, sa puna mana si sa faca ceva palpabil, sa zicem in 6 luni, maxim un an, daca nu...AFARA!!!!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by