Presedintele Barack Obama i-a trimis o scrisoare omologului sau de la Kremlin, Dmitri Medvedev, in care sugereaza ca nu va continua planurile de realizare a unui scut antiracheta in Europa daca Rusia va determina Iranul sa renunte la programul sau nuclear, informeaza New York Times. Potrivit unor surse din Administratia de la Washington, scrisoarea i-a fost inmanata liderului de la Kremlin in urma cu trei saptamani de inalti oficiali americani.

Obama i-a scris lui Medvedev ca SUA nu isi vor continua planurile legate de sistemul antiracheta, daca Iranul va renunta complet la intentia de a construi focoase nucleare si rachete balistice.

Rusia s-a opus vehement planurilor americane de a instala un sistem antiracheta in Europa de Est, afirmand ca este principala vizata de planurile americane.

New York Times citeaza un inalt oficial american care sustine ca, in principiu, tonul scrisorii lui Obama este de genul: "Ajutati-ne sau taceti din gura!".

Oficialii de la Moscova nu au raspuns inca solicitarii presedintelui SUA, insa seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, ii va transmite un mesaj secretarului de stat american, Hillary Clinton, in timpul intalnirii pe care o vor avea vineri, la Geneva. De asemenea, Obama si Medvedev ar putea sa discute pe acest subiect la Londra, pe 2 aprilie, in cadrul primei lor intalniri directe.

Obama vrea o noua abordare in relatiile cu Rusia

Publicatia americana sustine ca scrisoarea lui Obama face parte dintr-o initiativa a noii Administratii americane de a relansa relatiile cu Rusia. De altfel, scrisoarea presedintelui american mentioneaza, printre altele, posibilitatea organizarii unor discutii bilaterale pe marginea tratatului Start1 (privind armele strategice) si cooperarea cu Rusia in deschiderea unor rute de tranzit pentru Afganistan.

Sub Administratia Bush, Statele Unite au pus la punct planuri privind instalarea pe teritoriul polonez, pana in anul 2012, a zece interceptoare capabile sa distruga in zbor eventuale rachete balistice cu raza lunga de actiune. Sistemul este legat de un puternic radar care urmeaza sa fie instalat in Republica Ceha.

SUA vor sa desfasoare un scut antiracheta in Europa centrala pentru a proteja teritoriul american si Europa de eventuale atacuri din partea unor state imprevizibile precum Iranul sau Coreea de Nord.

Administratia Obama pare sa reconsidere aceste planuri.

Intr-un discurs rostit in februarie la Berlin, vicepresedintele american Joe Biden a declarat ca Statele Unite vor continua sa construiasca "cu anumite conditii" scutul antiracheta in Europa, pentru a face fata amenintarii iraniene. "Vom dezvolta scutul in cooperare cu aliatii nostri din NATO si cu Rusia", a spus Biden, adaugand ca "a venit momentul ca SUA sa-si relanseze relatiile cu Rusia".

UPDATE: Oficiali rusi au confirmat primirea scrisorii insa au declarat ca documentul nu contine "propuneri concrete".