Proiectul de buget prezentat joi de presedintele SUA, Barack Obama, prevede cheltuieli totale de 3.552 miliarde dolari pentru exercitiul 2010, fata de 3.938 miliarde dolari in exercitiul precedent, potrivit cifrelor oficiale publicate joi si citate de AFP.

Pentru exercitiul 2010, care incepe in SUA in 1 octombrie, proiectul prevede un deficit de 1.171 miliarde dolari, fata de 1.752 miliarde in 2009.

Presedintele Barack Obama a promis ca va reduce la jumatate deficitul de 1.000 miliarde de dolari mostenit de la fostul presedinte George W. Bush, pana la inceputul lui 2013, cand se va incheia mandatul actualei administratii. Astfel, Obama se asteapta ca deficitul sa se reduca treptat in urmatorii ani, urmand ca in 2013 sa ajunga la 533 miliarde de dolari.

La acel moment, deficitul bugetar ar trebui sa reprezinte 3% din PIB, urmand sa se stabilizeze in urmatorii ani.

Obama: Bugetul - reflectare onesta a crizei si a eforturilor de reforma

Presedintele Barack Obama a declarat joi ca bugetul pentru anul 2010 reflecta intr-o maniera "onesta" situatia economica a SUA si vointa de a pune in practica reformele pentru care a fost ales in functie, restabilind, in acelasi timp, "disciplina bugetara pe termen lung".

"Acest buget respecta angajamentul pe care mi l-am asumat de a oferi cea mai deschisa si transparenta administratie, acest buget tine cont de o maniera onesta de situatia actuala si de ceea ce avem intentia sa construim", a declarat el, facand referire la faptul ca sumele alocate pentru razboi figureaza din nou in buget, spre deosebire de proiectele anterioare.

Obama a precizat ca vrea sa reduca deficitul prin eliminarea risipei si a programelor inoperante, dar si prin cresterea impozitelor asupra persoanelor cu venituri mari.

Obama a subliniat insa ca nu va sacrifica investitiile - "prea mult timp neglijate" - in domeniul sanatatii, energiei si educatiei.

Apararea - buget de 663,7 miliarde dolari, in usoara crestere

Proiectul de buget pentru 2010 prevede cheltuieli totale de 663,7 miliarde si include costurile razboaielor din Irak si din Afganistan.

Administratia cere un buget de baza de 533,7 miliarde dolari pentru Departamentul Apararii in anul fiscal 2010, in crestere cu 4% in raport cu cele 513,3 miliarde acordate de Congres pentru 2009.

Guvernul cere o anvelopa suplimentara de 130 miliarde dolari pentru finantarea razboaielor din Irak si din Afganistan in 2010.

De asemenea, se cere suplimentarea cu 75,5 miliarde dolari pentru eforturile de razboi in 2009.

Daca acest buget este aprobat, cheltuielile legate razboaiele pe care Statele Unite le desfasoara vor atinge, in 2009, 141,4 miliarde dolari, mai mult decat suma alocata pentru anul 2010.