Un fost oficial din Ministerul estonian al Apararii care a fost gasit vinovat intr-un caz de spionaj a fost condamnat la 12 ani si jumatate de inchisoare, transmite BBC. Herman Simm a pledat vinovat la acuzatiile ca a vandut secrete NATO catre Rusia.

Fost sef al securitatii din minister, Simm a fost gasit vinovat ca a vandut Rusiei peste 3.000 de documente secrete, pentru care a primit 106.000 de dolari. Oficiali de la Kremlin au negat implicarea Rusiei in acest caz.

NATO nu a comentat incidentul, insa BBC precizeaza ca imaginea Estoniei a fost sifonata in urma scandalului. Estonia a aderat la Alianta Nord-Atlantica in 2004.

Autoritatile au afirmat ca Simm, care a fost seful politiei din Estonia, a lucrat pentru serviciile de informatii din Rusia inca din 1995, cand s-a angajat la Ministerul Apararii de la Tallinn.

El a devenit seful securitatii din minister in 2000 si a avut acces la documente secrete legate de comunicatiile NATO si de sistemele de supraveghere.

Detectivii au afirmat ca Simm s-a intalnit cu contactele sale din serviciile secrete din Rusia, Valery Zemtsov si Serghei Yakovlev, de trei-patru ori pe an in diferite tari din Europa.

Simm, care are 61 de ani, a fost arestat in luna septembrie a anului trecut.