Accident aviatic la Amsterdam - un avion cu 135 de pasageri la bord s-a prabusit la aterizarea pe aeroportul international Schiphol, anunta Reuters, citind CNN Turcia. Potrivit informatiilor, aparatul de tip Boeing 737-800 al companiei Turkish Airlines s-a rupt in trei bucati. Accidentul a avut loc la 10:40 (ora locala).Informatiile despre numarul victimelor sint contradictorii si se succed rapid.

UPDATE 5: Aeroportul Schiphol a fost redeschis traficului.

UPDATE 4: Ziarul olandez de Telegraaf anunta 9 morti si 25 de raniti grav, informatia fiind confirmata de oficialii olandezi.

UPDATE 3 Ministrul turc al Transporturilor si compania Turkish Airlines au anuntat ca nimeni nu a murit in urma accidentului.

UPDATE 2: Traficul de pe aeroport a fost inchis. De asemenea, autoritatile olandeze au inchis autostrada A9 in apropierea locului incidentului.

UPDATE 1: Cel putin 1 mort si 20 de raniti, transmite Reuters.

Zeci de echipaje de pompieri si salvare sunt prezente la fata locului, iar elicoptere din serviciul de urgenta patruleaza zona accidentului.

Reuters a anuntat ca accidentul s-a soldat cu cel putin 1 mort si 20 de raniti, insa ministrul turc al Transporturilor, Binali Yildrim, si compania Turkish Airlines au anuntat ca nimeni nu a murit in urma accidentului, insa exista raniti. De Telegraaf a anuntat ulterior ca 7 persoane au murit, 25 au fost ranite grav, iar 60 ranite usor in urma accidentului. Informatia a fost confirmata de oficialii olandezi.

Cei raniti au fost dusi la spitalele din zona, in timp ce familiile victimelor sunt stranse in prezent la o sala de sport dintr-o localitate invecinata.

Televiziunea RTLZ mentioneaza ca avionul nu a luat foc in momentul prabusirii, iar un pasager al avionului, citat de presa turca, a declarat ca aparatul a lovit intai pamantul cu partea din spate.

CNN International precizeaza ca avionul ar fi efectuat cursa 1951 Istanbul-Amsterdam si ca s-a prabusit pe aeroportul olandez, foarte aproape de autostrada A9, care face legatura intre orasul olandez si aeroport. Presa olandeza afirma ca vremea era "rezonabila" in momentul accidentului, nu ploua si nu batea vantul.

Potrivit unui martor, avionul zbura foarte jos si s-a prabusit la circa 500 de metri de pista unde trebuia sa aterizeze. La locul impactului pot fi observate resturi de bagaje si bucati din aparat. Unul dintre motoare a fost aruncat la cateva zeci de metri de avion.

Schiphol este cel de-al cincilea aeroport ca marime din Europa.

Ultimul incident in care a fost implicat un aparat al companiei Turkish Airlines s-a produs in 2003, cand 65 de persoane au murit intr-un accident in estul Turciei.

Accidentul de miercuri nu este primul incident aviatic petrecut la Amsterdam. In 1992, un aparat Boeing 747 al companiei El Al s-a prabusit intr-o zona rezidentiala din oras. 43 de persoane si-au pierdut viata, incusiv 39 de locuitori ai blocului peste care a cazut aparatul.

Vezi o fotografie postata pe Twitter de utilizatorul diederikm:

Mobiel fotootje, credit @diederikm on TwitPic