Preşedintele american Barack Obama da un exemplu de prudenta in administrarea economiilor: el a cerut luni reexaminarea unei comenzi de elicoptere noi pentru transportul preşedintelui, aprobată în timpul mandatului lui George W.Bush, informeaza AFP. De asemenea, Obama isi exprima intentia de a reduce deficitul federal pana la finalul mandatului sau, in 2013.

Obama a fost criticat de adversarul său din campania prezidenţială, John McCain, în privinţa costurilor unei noi flote de elicoptere pentru preşedinte, în ziua în care Obama şi-a exprimat intenţia de a reduce, până la sfârşitul mandatului său în 2013, deficitul federal la jumătate.

Luni, presedintele Barack Obama si-a anuntat intentia de a injumatati deficitul federal, actualmente de peste 1.000 miliarde de dolari. Cu aceasta ocazie, fostul contracandidat John McCain i-a atras atentia ca "Elicopterul dumneavoastră va costa în prezent cât un Air Force One". Barack Obama a declarat insa că i-a cerut deja secretarului Apărării, Robert Gates, să reexamineze atent piaţa.

"Elicopterul pe care îl am mi se potriveşte perfect", a declarat Obama. "Desigur, nu am mai avut până acum un elicopter, poate că am fost privat de ceva şi nu ştiam", a glumit el. Grupul Lockheed Martin urma sa livreze 28 de elicoptere, comandate de marina SUA in 2005. In patru ani, costul acestora aproape s-a dublat la suma de 11,2 miliarde dolari, determinând Pentagonul să reanalizeze dosarul.

1.000 miliarde de dolari deficit, in crestere catre 1.200

"Mă angajez astăzi să reduc la jumătate, până la sfârşitul primului meu mandat, deficitul pe care l-am moştenit", a declarat Obama. Deficitul actual de 1.000 miliarde de dolari ar putea să crească anul acesta la 1.200 miliarde de dolari, adică 8,3% din produsul intern brut, conform ultimelor estimări ale Biroului pentru Buget al Congresului.