Un raport realizat de Serviciul de Audit Intern al UE sustine ca deconturile si cheltuielile cu pensiile ale europarlamentarilor sunt atat de generoase incat unii dintre acestia acestia pot ajunge sa castige 1,3 milioane de euro pe langa salarii in cei cinci ani de mandat in Parlamentul European, potrivit BBC.

Un grup britanic, TaxPayers' Alliance (TPA), a publicat pe site-ul sau asa-numitul Galvin Report, legat de cheltuielile europarlamentarilor. BBC precizeaza ca documentul a fost tinut secret de Parlamentul European dar a fost partial publicat anul trecut.

Potrivit raportului, fiecare membru al Parlamentului European "poate castiga usor" mai mult de 1,3 milioane de dolari pentru cheltuieli si beneficii pentru pensii in cei cinci ani de mandat in PE. Printre sumele primite se numara fonduri pentru hrana etc. (117.000 de euro), pentru personal (489.840 de euro), pentru biroul de europarlamentar (243.120 de euro) sau pentru calatorii (60.000 de euro).

Aceste cheltuieli nu includ salariul unui europarlamentar (72.215 de euro), care urmeaza sa creasca la 83,959 de euro dupa alegerile europene programate in luna iunie.

PE a tinut raportul secret

Galvin Raport a ales la intamplare 167 de europarlamentari si a descoperit ca exista o adevarat "cultura" printre europarlamentari de a plati "bonusuri" mari personalului. De exemplu, raportul sustine ca intr-un caz bonusul a depasit de 19,5 ori salariul lunar al oficialului european.

Raportul Galvin a fost scris la sfarsitul anului 2006. Existenta raportului a fost facuta publica de catre europarlamentarul britanic Chris Davis in urma cu un an. Olandezul Paul van Buitenen, membru al Parlamentului European, a postat apoi un sumar al documentului pe pagina sa de internet, in ciuda faptului ca PE a decis sa nu faca public raportul.

Davies a declarat duminica ca "nimeni nu stie cine inseala si cine nu si e o rusine ca Parlamentul a votat sa tina raportul de audit secret". El a afirmat ca nu toti europarlamentarii "abuzeaza" fondurile si a cerut legi mai stricte in ceea ce priveste dezvaluirea sumelor.