Rep: Cum se resimte criza financiara in Bulgaria?

Marusya Lyubcheva: Devine din ce in ce mai clar ca este vorba despre o criza economica. Bulgaria este parte a UE si toate problemele care afecteaza UE se simt si aici. Dar totusi, tara are o foarte buna stabilitate macroeconomica, aceste fiind rezultatul politicii din ultimii 3-4 ani; avem un excedent bugetar care este de mare ajutor. Guvernul nostru a fost criticat pana acum ca a dus aceasta politica, dar acum se dovedeste o decizie buna, in situatia crizei economice. Pana acum, a avut si crestere economica foarte buna. Toate acestea, impreuna cu existenta consiliului monetar - sunt aspecte care au ajutat foarte mult tara.

Acum Bulgaria are propriul plan de redresare economica, este denumit Planul Stanisev. Acesta este directionat sa ajute cresterea economica - desigur, va fi mai mica in acest an dar totusi estimam ca va fi intre 3-4%. Pe aceasta baza a fost construit bugetul pe anul 2009.

A doua chestiune importanta este sprijinirea economiei reale, in special a IMM-urilor, pentru a sustine si a asigura investitiile in economie, in special in eficienta energetica si infrastructura energetica, infrastructura de transport, sectorul constructiilor - fiindca acestea sunt sectoare cheie pentru crearea si pastrarea locurilor de munca.

Rep: Ce suma a fost alocata acestui plan?

Marusya Lyubcheva: Acum doua saptamani a fost decis ca sprijinul financiar pentru acest plan sa fie 250 milioane leva si acesti bani sa fie directionati catre economia reala si crearea de joburi. Rata somajului este de 7-7,5% si Guvernul a decis sa nu o lase sa creasca.

Citeste interviul integral aici