Presedintele Letoniei, Valdis Zatlers, a anuntat vineri ca a acceptat demisia premierului Ivo Godmanis si a coalitiei guvernamentale de centru-dreapta din aceasta tara baltica, relateaza AP, potrivit Agerpres. Anuntul survine dupa saptamani de instabilitate politica in Letonia, a carei economie a cunoscut cel mai important declin din ultimii ani, pe fondul crizei economice mondiale.

Demisia premierului Godmanis a fost ceruta de doua mari partide ale coalitiei guvernamentale - 'Uniunea verzilor si a agricultorilor' si Partidul Popular, care amenintau cu iesirea din coalitie in cazul ramanerii sefului executivului in post.

Seimul (parlamentul) a confirmat guvernul de coalitie al lui Godmanis la 20 decembrie 2007. Coalitia de la putere era formata din Partidul Popular, Uniunea verzilor si agricultorilor, Partidul Calea letona (de stanga), 'Patria si libertatea'. Aceste patru partide au facut parte de asemenea si din coalitia guvernamentala de dinainte a premierului Aigar Kalvitis.

Fondul Monetar International (FMI), Uniunea Europeana au deschis o linie de credit pentru Letonia in valoare de 7,5 miliarde de euro pentru a ajuta tara sa stabilizeze bugetul.