Consiliul de Ministri italian a adoptat vineri, in unanimitate, decretul-lege cu "masuri urgente privind securitatea publica si combaterea violentei sexuale", informeaza televiziunile de stiri.

Astfel, printre masurile adoptate, se disting inlocuirea arestului la domiciliu cu detentia pentru persoanele acuzate de agresiuni sexuale, acordarea de asistenta juridica pentru victime si masuri vizand combaterea imigratiei ilegale.

Decretul prevede circumstante agravante pentru violul in grup, pentru agresarea unor minori cu varste pana la 16 ani si inchisoarea pe viata daca victima violului este ucisa.

La propunerea primarilor, vor putea fi create servicii de securitate pe baza de voluntariat, formate din persoane neinarmate, care sa patruleze si sa anunte fortele de ordine in cazul aparitiei unor probleme. "Primarii vor decide cum, unde si cand vor apela la acesti voluntari", a declarat ministrul de Interne, Roberto Maroni.

Patrulele vor fi coordonate de prefecturi si de autoritatile provinciale si vor avea rolul de "controlare a teritoriului pentru prevenirea infractiunilor". Participantii la patrulele de voluntari nu vor fi platiti, dar Ministerul de Interne va aloca 100 de milioane de euro pentru intensificarea controalelor efectuate de fortele de ordine.

Noul drecret prevede si deschiderea unor noi centre pentru identificarea si expulzarea imigrantilor aflati in ilegalitate pe teritoriul italian.

Premierul Berlusconi considera decretul-lege "un instrument fundamental pentru guvernare", care "s-a dovedit necesar dupa recentele cazuri de agresiuni sexuale. Decretele-lege sunt un instrument fundamental, permitand Guvernului sa intervina rapid cu masuri care sa poata fi aplicate imediat", a declarat Silvio Berlusconi.