Judecatorul rus Evgheni Zubov, Organizatia Amnesty International, dar si Comitetul pentru protectia jurnalistilor CPJ solicita procurorilor continuarea anchetei privind asasinarea jurnalistei ruse Anna Politkovskaia, dupa achitarea principalilor acuzati in acest proces, relateaza agentiile de stiri ruse, citate de AFP.

"Intrucat juratii au decis ca fratii Ibrahim si Djabrail Mahmudov si Serghei Hadjikurbanov nu sunt implicati in crima, cazul trebuie retrimis Comitetului de ancheta al Parchetului rus, in scopul identificarii persoanelor implicate in asasinat", a declarat judecatorul Evgheni Zubov, insarcinat cu dosarul Politkovskaia.

"Cerem autoritatilor ruse sa nu se opreasca aici, ci sa continue ancheta privind asasinatul si sa ii trimita in justitie pe toti cei implicati", a declarat si Nicola Duckworth, directoarea programului pentru Europa si Asia al Amnesty International. "Respectam decizia juratilor, dar suntem dezamagiti de lipsa continua a justitiei in acest caz important", a precizat si Nina Ognianova, coordonatoarea programului pentru Europa si Asia Centrala al CPJ. "Cerem anchetatorilor sa studieze detaliat toate versiunile posibile, sa caute probe solide si sa ii actioneze in justitie pe toti cei vinovati."

Presa rusa: Esec total al anchetei in cazul Anna Politkovskaia

Presa rusa de vineri constata "esecul total" al anchetei (Kommersant), dupa decizia juratilor. Nezavisimaia Gazeta observa: "Fortele de ordine si-au demonstrat neputinta absoluta", acuzand "lipsa de profesionalism strigatoare la cer". "Prezentarea de dovezi insuficiente a devenit sistematica" in procesele din Rusia, incheie Nezavisimaia Gazeta.

Komsomolskaia Pravda noteaza ca cei "doi ani de ancheta au fost inutili". "Acuzarea s-a prabusit ca un castel de carti de joc", comenteaza cotidianul Gazeta.

Juratii au decis joi achitarea si punerea in libertate a inculpatilor Ibrahim si Djabrail Mahmudov, Serghei Hadjikurbanov si a fostului agent FSB Pavel Riaguzov. Procesul nu a adus informatii privind mobilul crimei sau identitatea persoanei care a comandat-o. Parchetul rus va face apel.

Ziarista rusa Anna Politkovskaia, reporter de investigatii la bisaptamanalul independent Novaia Gazeta, a fost ucisa la 7 octombrie 2006.