Liderii statelor UE din Europa Centrala si de Est se vor reuni, la data de 1 martie, pentru a formula un punct de vedere comun inaintea summitului de urgenta al Uniunii, care va avea loc in aceeasi zi, transmite Reuters. Primul Ministru polonez, Donald Tusk, a invitat la discutii pe sefii de Guverne din Cehia, Slovacia, Slovenia, Romania, Bulgaria, Lituania, Letonia si Estonia.

Discutiile sunt menite sa aduca asigurari ca reuniunea celor 27 de tari europene, avand ca subiect criza financiara, nu va fi dominata de interesele statelor membre din Vest. "Am dori sa transmitem mesajul ca desi este o perioada de criza, sau cu atat mai mult, UE trebuie sa mentina regulile pietei unice si sa evite protectionismul", a declarat pentru Reuters ministrul polonez al afacerilor europene, Mikolaj Dowgielewicz.

Potrivit Reuters, o parte din statele cu mai putine resurse, care au aderat la UE in 2004 si 2007 se tem ca va creste protectionismul statelor mai bogate, care isi permit sa cheltuie miliarde de euro pentru a proteja bancile si industriile proprii in fata crizei.

Este de asteptat ca Summitul Uniunii Europene sa se concentreze pe eforturi in directia unei mai bune coordonari a reactiilor de raspuns la criza si evitarii protectionismului, in actiunile de pastrare a locurilor de munca.

Dowgielewicz a mai spus ca nu este inca sigur daca toti sefii de Guverne invitati vor participa la aceasta intalnire, mai transmite Reuters.