Premierul kosovar Hashim Thaci a declarat ca se asteapta ca Rusia sa recunoasca independenta provinciei, transmite Novinite. Seful Executivului de la Pristina a facut aceasta declaratie intr-un interviu acordat publicatiei belgradene Politika.

Thaci afirma ca liderii de la Moscova considera planul Ahtisaari drept cel care va consolida independenta provinciei. "Rusia este placut surprinsa de felul in care merg lucrurile in Kosovo. Guvernul rus este activ in procesul de-acolo. Autoritatile de la Moscova urmeaza sa recunoasca independenta Kosovo", a declarat premierul de la Pristina.

Thaci a precizat insa ca acest lucru nu se va intampla foarte curand, dar procesul ar putea fi accelerat de o potentiala recunoastere a independentei de catre Serbia.

In acelasi timp, Hashim Thaci nu a exclus ca noua republica sa fie recunoscuta de Rusia inainte ca autoritatile sarbe sa faca acest lucru.

"Independenta Kosovo este un proces ireversibil. Nu exista nicio forta care sa opreasca aceasta", a declarat Thaci, adugand ca este "pregatit" sa mearga la Belgrad pentru a discuta cu liderii Serbiei.

Liderii albanezi de la Pristina au declarat independenta Kosovo la 17 februarie 2008. Independenta regiunii nu a fost recunoscuta, printre altele, de Serbia si Rusia.