Un cunoscut om de afaceri texan a fost acuzat de autoritatile din SUA pentru o frauda de opt miliarde de dolari, transmite BBC. Sir Allen Stanford, un magnat din Texas, promotor al cricketului, este supectat ca a pus la cale o "schema de investitii bazata pe fraude in valoare de cateva miliarde de dolari".

BBC precizeaza ca anchetatori ai Comisiei americane pentru Bursa si Valori Mobiliare (SEC) au intrat, marti, in birourile companiei Stanford Financial Group.

Oficialii SEC sustin ca frauda pusa la cale de magnatul texan "se baza pe promisiuni false si pe informatii fabricate privind randamentele oferite".

SEC a pus sub acuzare alte trei companii detinute de omul de afaceri, precum si cativa dintre directorii executivi ai acestora.

Un judecator a pus sechestru pe bunurile lui Stanford si ai altor suspecti, precum si pe cele ale companiilor Stanford International Bank (cu sediul in Antigua), Stanford Group (din Texas) si Stanford Capital Management.

Sir Allen Stanford este si un cunoscut promotor al cricketului. Echipele Angliei si Tarii Galilor au suspendat negocierile de sponsorizare cu Stanford dupa aparitia informatiilor legate de punerea sa sub acuzare.

Madoff nr. 2

Acesta este cel de-al doilea caz de frauda majora din SUA inregistrat in ultimele luni. In decembrie, fostul sef al Nasdaq, Bernard Madoff, a fost acuzat de o escrocherie de 50 de miliarde de dolari.

Anchetatorii sustin ca Madoff a mai infiintat un fond de investitii, bazat pe asa-numita "schema Ponzi".

Schema Ponzi este o operatiune ilegala in managementul fondurilor de investitii, similara cu jocurile piramidale. Ea presupune returnarea de profituri exagerate investitorilor, fara nici o baza reala. Poarta numele lui Charles Ponzi, un imigrant italian care a ramas in istoria SUA drept unul dintre cei mai mari fraudatori.

Madoff, in varsta de 70 de ani, a fost acuzat de frauda. Daca va fi gasit vinovat, el risca 20 de ani de inchisoare si o amenda de 5 milioane de dolari.