Autoritatile americane investigheaza cum s-au cheltuit in Irak 125 de miliarde de dolari alocati de Statele Unite pentru reconstructia tarii, dupa indepartarea lui Saddam Hussein, scrie cotidianul britanic The Independent. Frauda ar putea depasi 50 de miliarde de dolari, potrivit inspectoratului american pentru reconstructia Irakului.

Ar putea fi cea mai mare frauda din istoria Statelor Unite dupa cazul presedintelui NASDAQ, Bernard Madoff si celebra sa schema Ponzi, in care a fraudat statul american cu mai putin de 50 de miliarde de dolari.

"Cred ca adevaratul furt in Irak apartine oficialilor americani si intermediarilor, nu oamenilor din mahalalele Bagdadului", a declarat pentru publicatia britanica un afacerist din SUA aflat in Bagdad. Autoritatile irakiene sunt de aceeasi parere.

Cotidianul britanic scrie ca nu e clar nici modul in care s-a cheltuit bugetul Ministerului Apararii din Irak, in perioada 2004-2005.

1,3 miliarde de dolari au fost folositi pentru achizitionarea unor elicoptere militare rusesti, vechi de 28 de ani, si a unor vehicule blindate numai pe hartie. The Independent sustine ca vinovati ar fi oficialii irakieni din minister si ca trimisii americani in teritoriu detineau controlul ministerului si bugetul acestuia, si la mijloc ar fi existat complicitate.