Presedintele Zimbabwe, Robert Mugabe, si sotia sa Grace au achizitionat recent in secret o vila in valoare de 4 milioane de lire sterline (4,5 milioane euro) in Hong Kong. In acest timp, tara pe care o conduce se confrunta cu hiper-inflatia, somajul de masa si o epidemie de holera fara precedent, scrie The Times.

Ascunzatoarea cuplului prezidential se afla intr-un complex rezidential exclusivist din Hong Kong si a fost cumparata prin firma unui intermediar misterios, al carui sediu se afla intr-un bloc darapanat de locuinte din acelasi oras. Saptamana trecuta, un reporter si un fotograf care au incercat sa afle mai multe detalii de la "sediul firmei" au fost agresati de locatari, cetateni din Zimbabwe.

Despre vila de lux a presedintelui s-a aflat din paginile Sunday Times, care a investigat interesele financiare ale lui Mugabe in Asia, unde o retea de asociati i-au asigurat un trai de lux si multe milioane in conturi. Intre timp, inflatia a atins in Zimbabwe 231milioane%, somajul 94%, iar holera a ucis 3.467 de persoane in ultimele luni. Analistii internationali opineaza ca tara se indreapta rapid catre faliment.

In acest timp, potrivit unor surse din Zimbabwe si Asia, Grace Mugabe a cheltuit, printre altele, 55.500 de lire sterline pe cateva statuete de marmura din Vietnam si 8.700 de lire pe o geanta din Singapore. Alaturi de sotul ei, s-a bucurat de confortul celor mai luxoase hoteluri din aceste zone.

Agresiune cu diamante

Recent, un fotoreporter britanic a fost agresat de Grace Mugabe in apropierea unui hotel de lux din Hong Kong. Cand Richard Jones a incercat sa o fotografieze, sotia presedintelui l-a lovit de mai multe ori peste fata cu mainile incarcate cu inele cu diamante, care au provocat taieturi serioase. Jones povesteste ca Grace Mugabe i-a ordonat unui bodyguard sa il tina pentru ca ea sa il poata lovi.