Sociolog maghiar: Atitudinea anti-tiganeasca a maghiarilor ameninta cu un razboi civil

de V.M.     HotNews.ro
Miercuri, 11 februarie 2009, 17:06 Actualitate | Internaţional


Sociologul János Ladányi a afirmat, intr-o declaratie data postului maghiar InfoRadio, ca atitudinea anti-tiganeasca a societatii ungare a atins un nivel atat de irational incat exista pericolul unui razboi civil daca nu va fi oprit procesul opozitiei dintre societatea majoritara si rromi.

El a spus, de asemenea, ca "din cazurile inregistrate in localitatile Olaszliszka (n.r. unde, in octombrie 2006, un profesor, care a lovit accidental cu masina un copil, a fost omorat in bataie de localnicii rromi) si Veszprém nu trebuie trase concluzii generalizatoare", citeaza Rador.

Ferenc Gyurcsány: Prejudecatile si spiritul justitiar nu trebuie sa ajunga la dimensiunea unor fenomene sociale care nu mai pot fi gestionate

La o asemenea crima brutala trebuie reactionat cu fermitate, scria luni, pe blogul sau, premierul ungar Ferenc Gyurcsány, potrivit caruia in cazul unei infractiuni trebuie luata in considerare gravitatea faptei si nu originea etnica a faptasului.

"Infractiuniile trebuie cantarite cu aceeasi masura", a subliniat Ferenc Gyurcsány, apreciind ca politia a reusit sa-i prinda intr-un timp foarte scurt pe suspecti. El a amintit, totodata, ca in ultimii zece ani in Ungaria numarul omorurilor a scazut la jumatate. Altercatia care a avut loc la sfarsitul acestei saptamani si care s-a sfarsit cu o crima, a incins spiritele. Premierul Ungariei a atras atentia asupra faptului ca: "Trebuie actionat rapid, nu trebuie asteptat ca prejudecatile si spiritul justitiar sa ajunga la dimensiunea unor fenomene sociale care nu mai pot fi gestionate".

László Tökés: Evenimentul de la Veszprém a adus la suprafata problema rromilor

Uciderea handbalistului roman Marian Cozma si ranirea grava a colegilor de echipa, sarb si croat, ai acestuia a transformat tragicul eveniment petrecut la Veszprém intr-o problema de interes public a acestei regiuni a Europei si a adus la suprafata problema rromilor - este de parere europarlamentarul László Tökés, intr-un comunicat remis miercuri agentiei MTI si citat de Rador.

Potrivit europarlamentarului din Romania, "este deprimant ca un campion al luptei sportive a devenit victima intamplatoare a violentei care se raspandeste din ce in ce mai mult in Ungaria si in toata aceasta regiune a Europei".

Cazul petrecut la Veszprém nu este ceva fara precedent. Episcopul reformat aminteste ca a luat atitudine impotriva violentei din scoli si a celei din locurile publice, care "a pus stapanire pe societatea maghiara, intrata intr-o profunda criza morala", si dupa uciderea unui elev in orasul Koaposvár. Masacrul din orasul Mór, uciderea unui cadru didactic in localitatea Olaszliszka si omorarea unei eleve in localitatea Kiskunlacház sunt evenimente care fac parte din acelasi fenomen, se poate citi in comunicatul amintit.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8911 vizualizari

 • +5 (23 voturi)    
  Exista o singura solutie... (Miercuri, 11 februarie 2009, 17:41)

  D.Lavrancea [anonim]

  ...si anume , Ungaria sa se declare stat multinational iar limba tiganeasca sa fie a doua limba oficiala . Cum ungurii vor sa ne impuna a accepta o asemenea idee invocand ponderea populatiei de etnie maghiara din totalul populatiei romaniei , sa se retina ca in Ungaria tiganii detin aceiasi pondere . Succes ungurilor .
  • +8 (14 voturi)    
   "Ungaria e in profunda criza morala"! (Miercuri, 11 februarie 2009, 18:22)

   Pasture Tokes [anonim] i-a raspuns lui D.Lavrancea

   Felicitari Hotnews pentru inteligenta de a interviewa sociologi maghiari si a cita personalitati politice.
   Se poate astfel observa ca de fapt ungurii traiesc sub amenintarea clanurilor de tigani si nu se face nimic din partea politiei ungare.

   Lumea e satul in Ungaria de lashitatea guvernului socialist si de coruptia politiei, de aceea spune domunol Ladanyi ca e atmosfera de "razboi civil".

   Sincer, ca autonomist, cred ca singura solutie ne-rasista e declararea Ungariei stat federalmultietnic, impartit in regiuni autonome cu guverne, parlamente si politie proprie.
   Astfel, vor fi regiuni maghiare, rrome, romanesti, croate si germane si toata lumea va fi fericita.
   cel putin asa crede si UDMR!!
   • +2 (10 voturi)    
    Asa este (Miercuri, 11 februarie 2009, 19:29)

    Tzumpilush [anonim] i-a raspuns lui Pasture Tokes

    Si eu sunt de aceeasi parere, si trebuie sa adaug ca printre pasii preliminari trebuie sa se numere autoritati si administratii locale bilingve. Astfel, in Olaszliszka sau Veszprem politia trebuie sa vorbeasca si maghiara si dialectele rrome, primaria sa oficieze casatorii nu numai in limba, dar si in traditia tiganeasca, samd.
    Revenind la tema articolului, as fi curios sa vad un conflict civil, cu tiganii luptind in corturi blindate sau Mertane amfibii, cu arsenal corespunzator, gen sabii ninja, bite si topoare, pirande cu fuste scurtate si parul (de pe piciare) impletit infiltrate in teritoriile inamice, spionind buzunarele gagiilor.....
    • +9 (9 voturi)    
     Cati tigani are Ungaria? (Miercuri, 11 februarie 2009, 20:44)

     Cifrus [anonim] i-a raspuns lui Tzumpilush

     Cifrele si informatiile pe care le citez sunt verificabile, ele provin din recensamantul din 2001 si dintr-un raport al parlamentului ungar din 2004.
     Ungaria recunoaste oficial 16 minoritati (Romania recunoaste 17 minoritati) printre care si aceea a romanilor. Comunitatea romanilor din Ungaria a scazut oficial de la 23.695 in 1920 la 8.482 in 2001.
     In 2001, s-au declarat oficial "roma" 2,02% din cetatenii unguri, adica 205.720 tigani.
     Raportul parlamentar maghiar de acum 5 ani estima la acea vreme ca in realitate minoritatea "roma" are intre 400.000-600.000 membri.
     Acelasi raport precizeaza ca tiganii sunt prezenti in 2.000 din cele 3.200 comune ale Ungariei, 60% din ei locuind in zone rurale.
     Astazi, 20% din nou-nascuti sunt "roma", populatia tigana urmand sa isi dubleze ponderea pana in 2030.

     Raportul parlamentar are un capitol si despre originea tiganilor, veniti din India si intrati in Ungaria in sec.14-15 (aceeasi situatie cu Valahia si Moldova).
     In sec.18, regina Maria Tereza si regele Iosif al II-lea au incercat o politica de asimilare fortata a tiganilor. Limba lor a fost interzisa (1783), mii de copii din familii de tigani au fost luati si adoptati de familii de unguri, iar in loc de tigan se folosea oficial denumirea de "Ungur Nou". Aceeasi politica a fost aplicata si contra minoritatii romanesti.
     raportul indica "o politica eficace de asimilare" si estimeaza ca circa 100.000 de "romi" au fost asimilati pana la inceputul sec.19, devenind "maghiari".
     Dezvoltarea industriala a Ungariei face ca in sec.19 sa aiba loc un nou val de imigratie tigana din Balcani, astfel ca un recensamant din 1893 arata ca in Ungaria erau 283.000 tigani !
     Interesant e ca raportul afirma ca acesti "noi tigani" au venit "din teritorii romanesti" de la Est si Sud (?!!) si ca de aceea sunt trecuti in statistici ca "tigani valahi", pentru a-i deosebi de "tiganii maghiari" deja asimilati (in afara de 17.000 tigani muzicieni inregistrati in 1893 !!
     • +1 (1 vot)    
      Doresc mai multe informatii (Miercuri, 11 februarie 2009, 22:03)

      Axul [anonim] i-a raspuns lui Cifrus

      Stimate domn/doamna,
      Datele pe care le-ati prezentat ma fac sa cred ca sunteti o persoana interesata de problematica tiganilor si doresc sa aflu sursele informatiilor dumneavoastra.
      Va rog sa ma contactati la adresa pixulrosucoadademaimutayahoopunctcom.
   • 0 (0 voturi)    
    pai da... (Luni, 28 aprilie 2014, 11:39)

    Marinescu [anonim] i-a raspuns lui Pasture Tokes

    Cand Valahia si Bozgoria vor fi declarate state federalmultietnice,impartite in regiuni autonome cu guverne ,parlamente si politie proprii,atunci sa vorbiti,stimabile Pasture Tokes.
  • +5 (9 voturi)    
   solutia e la gradina zoologica (Miercuri, 11 februarie 2009, 18:55)

   PETA [anonim] i-a raspuns lui D.Lavrancea

   Solutia e sa fie dusi la gradina zoologica sau in vreo rezervatie ceva ... bine nu toti, dar cel putin 3 sferturi dintre ei. Oamenii si animalele salbatice nu prea pot coabita.
  • +7 (11 voturi)    
   Ponderea tiganilor e de 20% in Ungaria ! (Miercuri, 11 februarie 2009, 19:03)

   Ildiko neni [anonim] i-a raspuns lui D.Lavrancea

   Fiecare al 4 -lea copil de scoala primara e tigan ! statistica nu minte !Idea este ca daca incepe ceva cu tiganii in Ungaria sa ii ajutam pe unguri ,sa punem tunurile pe salase ca in Gaza -doar nu numai evreii au dreptul la autoparare pe lumea asta - dupa care sa facem ordine si in Romania cu ajutorul ungurilor !
   • +1 (3 voturi)    
    Tigani maghiari, vlahi si beas (Miercuri, 11 februarie 2009, 21:09)

    Cifrus [anonim] i-a raspuns lui Ildiko neni

    Raportul parlamentar maghiar din 2004 indica alte informatii interesante.
    In sud-vestul Ungariei actuale (la cateva zeci de km de Timisoara) ar exista sate de "tigani beàs" care vorbesc "un dialect arhaic romanesc"!
    Datele regimul horthyst de pana pe 19 martie 1944 arata ca in Ungaria vremii existau circa 200.000 tigani.
    Regimul fascist maghiar a lichidat intre 5.000 si 30.000 tigani (date controversate intre guvern si ONG-urile "roma").

    O ancheta nationala realizata in 1971 de regimul comunist maghiar constata ca exista 320.000 "roma", ca 85% din ei "au de lucru", ca 60% din copii de tigani merg la scoala si ca a aparut "prima generatie de tigani intelectuali".

    Raportul constata ca dupa 1990 situatia tiganilor din Ungaria s-a degradat continuu, multi copii parasind scoala. In schimb a crescut numarul de ONG "roma", estimate la 260.

    Legea din 1993, unica in Europa, a permis unor comunitati de tigani sa se "autoguverneze", in 2002 erau 998 astfel de "guverne locale roma", adica circa 30% din totalul comunelor din Ungaria !!

    Raportul arata ca numarul celor care se declara oficial "roma" a crescut cu 50% in doar 10 ani (de la 142.683 in 1990 la 189.984 in 2001). Din acestia 50.000 si-au declarat ca limba materna dialectele "romani" (dialect tigan influentat puternic de limba romana) si "beas" (o forma arhaica de limba romana).

    Raportul arata ca in 2002, circa 95% din copii tigani mergeau la scoala primara, insa doar 15% ajungeau la un liceu (exista liceul "Ghandi" la Pecs) si sub 1% la o facultate.

    Potrivit datelor demografice actuale disponibile, populatia etnica maghiara e in scadere continua din 1980, ajungand pana in 2010 la mai putin de 9 milioane.
    Populatia etnica "roma" e in expansiune demografica, estimandu-se ca poate ajunge la o pondere de 20% din total pana in 2050.
    ONG-urile "roma" estima la 1.000.000 nr. tiganilor din Ungaria (10%) si la 1,5 milioane nr. tiganilor din Romania (7%) -Romanii au o natalitate mai mare ca a ungurilor-.
    • -1 (3 voturi)    
     Nazistule ... (Joi, 12 februarie 2009, 10:08)

     Io [anonim] i-a raspuns lui Cifrus

     Nazistule/ilor ... Tactica asta cu scopul dezinformării este tipic nazistă: la nişte fapte adevărate ataşezi informaţii false. Procentul de cetăţeni maghiari/unguri de naţionalitate ţigănească este de 9% din total populaţiei din Ungaria (raportat asta la cei 4% din România) !
     • -2 (4 voturi)    
      4% in Romania? (Joi, 12 februarie 2009, 11:07)

      srpc [utilizator] i-a raspuns lui Io

      cand ai facut tu un tur al tarii, amice? sau o sa-mi spui ca un roman negru, murdar si cu purtari de satra e caucazian? avem vreo 3 milioane de tigani, pe putin!
      • +2 (2 voturi)    
       statistica (Joi, 12 februarie 2009, 13:46)

       Lili_1024 [utilizator] i-a raspuns lui srpc

       http://www.insse.ro/cms/files/RPL2002INS/index4.htm
   • +2 (2 voturi)    
    IMI PARE RAU SI PT NOI (Joi, 12 februarie 2009, 10:43)

    feleacu [anonim] i-a raspuns lui Ildiko neni

    ungurii vor dispare si din Ungaria si cu atat mai mult din Transilvania- au o rata mica a natalitatii si o rata mare de sinucideri, fata de tigani, care fac cate 10 copii. E un trist adevar.
  • +1 (3 voturi)    
   Traiasca Globalizarea! (Joi, 12 februarie 2009, 10:16)

   Stefan Cel Mare [anonim] i-a raspuns lui D.Lavrancea

   Tiganii la noi vor fi mai multi decat ungurii, inloc sa ii asimilam noi pe ei ne-au asiliat ei pe noi. Dupa cum se vede peste tot manelele lor. Nu se poate petrecere fara manele, cum nunta fara manele?Chiar vorbirea Romanilor a devenit ca a tiganilor. Deci in curand Ungurii nu o sa mai aiba de ce sa impuna Romaniei ca a doua limba nationala sa fie cea maghiara ci se vor ridica tiganii sa ceara acest drept, pt ca va fi un drept aprobat chiar de sus de la cei care conduc lumea asta care nu doresc altceva decat o melanjare a nemurilor pentru a ca istoria, traditia, cultura unui neam sa dispara si natia aceea sa moara, ei vor o abureala intre neamuri, asta inseamna Mondializarea si Globalizarea lor. Iar acesti care sunt de fapt conducatorii omenirii vor rade cu urechile de noi si raca intre Romani si Unguri sau Unguri Tigani Sau Roamani Tigani, pentru ca ei nu se corcesc, ei de mai bine de 3000 de ani isi pastreaza structura si religia si traditiile neschimate si actioneaza tot timpul in detrimentrul traditiilor si religiilor altor popoare. Acu ei au castigat , nu Romanii, Nu Ungurii, nici macar tiganii. A picat treaba cu Estul si Vestul trebuiau sa inventeze ei ceva ca sa tina lumea in frau dupa evenimentele (prevazute din timp) din 1989 din Europa, si asta au pregatit-o si gandit-o cu mult inainte, au fost perspicace si s-au gandit: ce facem daca pica treaba cu tarile Comuniste si Occidentul?, Trebuie sa creem cu mult inainte de picarea cortinei de fier acest UE (ca sa nu bata la ochi), trebuie sa facem in asa fel incat Mondializarea , Globalizarea sa fie ca niste Messii pe pamant , dar care vor fi perdante pentru natii si vor fi in avantajul nostru.Apoi apar Inflatia, Recesiunea si a asa apar razboaiele prin intriga si cu multa inteligenta. Sa nu ii subestimam sunt niste oameni foarte inteligenti, culti si rafinati care nu au scrupule si stiu sa intre in miezul oricarei structuri, o miros din timp si actioneaza in consecinta!
 • +17 (19 voturi)    
  pana cand.. (Miercuri, 11 februarie 2009, 17:55)

  claonic [utilizator]

  Pai si pana cand ne mai purtam cu manusi de parca avem ochelari de cal si nu vedem ce fac clanurile de tigani in jurul nostru? Parca am fi UE.. demagogi si teoriticieni ai drepturilor, iar tiganii ne hackeresc in timp ce vorbim despre ocrotirea lor.. Suficiente fonduri alocate pt educatie, pt integrare samd.. Sa vina cineva cu oua si sa ia masuri mai drastice.. Chiar daca suna un pic rasist, asta e realitatea... Sa intre politia in ei in fiecare zi si sa nu o mai labareasca toata ziua prin logane admirand peisajul.. Si sa se ia masuri rapid, pana nu se prind ungurii si altii inaintea noastra si o sa curga raurile de tigani inapoi in tara...
  • +5 (9 voturi)    
   Tiganii din Ungaria sunt cetateni unguri (Miercuri, 11 februarie 2009, 18:27)

   Budai Sztojka [anonim] i-a raspuns lui claonic

   UE are o mare problema de imagine prin confuzia cu care trateaza problema tiganilor in Europa.
   Birocratii din Bruxelles par relativ paralizati de "politicul corect", iar politicienii alesi la Strasbourg in Parlamentul UE par mult mai preocupati de confortul si alocatiile primite de tigani decat de soarta victimelor acestora.
   Va rog sa citati macar un grup cat de mic de euro-parlamentari care s-a sesizat de crima de la veszprem ca prilej pentru a discuta de integrarea tiganilor la civilizatia europeana.
   Nici unul, e o lashitate cumplita si din partea noastra au tot dispretul !

   Va cred, tiganii unguri sunt cetateni unguri, nu pot fi tratati ca "ne-europeni", insa e un adevar pe care il revendica si multe din ONG-urile tiganesti, acela ca etnia tiganilor nu e din Europa, sunt nomazi, sunt veniti dintr-o cultura diferita si nu s-au dezbarat de ea nici dupa 600 de ani de cand au intrat prima oara in Balcani !
   • +2 (4 voturi)    
    Tiganii romani si beas (Miercuri, 11 februarie 2009, 21:25)

    Cifrus [anonim] i-a raspuns lui Budai Sztojka

    E posibil ca din 2012-2013 cele doua "limbi materne" ale tiganilor din Ungaria sa devina oficiale. Anchetele sociologice care indica o estimare de 600.000 tigani in total arata si faptul ca 8% au limba materna "romani" si 5% limba materna "beas".

    "Romani" ar fi un dialect "influentat partial" de limba noastra romana (circa 50.000 vorbitori), iar "beas" e catalogat de lingvistii maghiari ca "dialect arhaic romanesc" (circa 30.000 vorbitori).
    Totusi nu e clar de ce vorbesc acesti "tigani" un asemenea dialect medieval "romanesc". Mai ales ca uneori li se spune si "tigani vlac" !
    raportul parlamentar maghiar din 2004 citeaza "istorici" care sustin ca acesti tigani "romani" si "beas" sunt de fapt imigranti veniti "de la Sud si Est, din teritorii romanesti" !!

    Cei numiti "Tiganii beas" locuiesc compact in sud-estul Ungariei, langa Banatul romanesc si sarbesc. Iar cei numiti "tigani romani" locuiesc majoritar intre Tisza si granita cu Romania.
    Restul tiganilor "maghiari" locuiesc majoritar in Nordul si Centrul tarii.

    Cei care stiu mai mult despre zecile de mii de vorbitori "beas" ii rog sa posteze informatii, efortul meu nu e suficient, multumesc.
    • +1 (1 vot)    
     precizare (Sâmbătă, 28 februarie 2009, 10:17)

     laur1 [utilizator] i-a raspuns lui Cifrus

     nu este o singura limba tziganeasca, sunt mai multe, shi sunt chiar foarte diferite, incat un tzigan spoitor nu se intzelege cu un tzigan aurar sau cu un ursar. In total sunt vreo 8-9 dialecte sau chiar limbi. Este mai greu de analizat o limba care nu se scrie. Cea mai raspandita este limba ursarilor. Mai interesatzi-va inainte de a scrie ceva, nu de alta da sa nu fitzi acuzatzi de ...propaganda nazista cum vazui mai sus ;=))))
     • 0 (0 voturi)    
      precizare (Sâmbătă, 7 august 2010, 19:13)

      boboocc [anonim] i-a raspuns lui laur1

      eu sunt spoitor si inteleg foarte bine toate dialectele inclusiv ,cel al urasarilor.
      ideea este ca nu putem vorbi la fel cu mici diverente de dialect si pronutie
  • +12 (14 voturi)    
   Deontologule, se numesc TIGANI, nu rromi (Miercuri, 11 februarie 2009, 18:45)

   Iulian [anonim] i-a raspuns lui claonic

   Ai dreptate, dar sa vedem si contextul. In loc ca sa fie marginalizate faptele antisociale ale tiganilor ele sunt puternic mediatizate intarind pozitiile de lideri ale unor tigani interlope. Media ii numeste rromi in loc de tigani, evita statistici infractionale defavorabile tiganilor, fac emisiuni cu manelisti si ghicitoare neplatitori de impozite , mai pun cate o tiganca pe post la indoielnice emisiuni, nu urmaresc pana la sentinta evenimente mult trambitate, nu analizeaza relatiile dintre clanurile tiganesti si lumea politica. In consecinta se sacrifica orice valori umane pe altarul ratingului.
   • +3 (3 voturi)    
    sunt tigani, nu englezi (Joi, 12 februarie 2009, 8:09)

    englezul dac [anonim] i-a raspuns lui Iulian

    Ar fi bine sa-i numiti asa cum s-au numit 6-7oo de ani. Nu-si pot spune "engleozi" sau "ielvetieni" doar ca asa e mai frumos. Mai frumos estte sa se poarte ca oamenii civilizati.
   • +1 (1 vot)    
    o noua precizare (Sâmbătă, 28 februarie 2009, 10:21)

    laur1 [utilizator] i-a raspuns lui Iulian

    De fapt shi-au stricat singuri numele shi renumele prin comportamentul lor care ascunde o imaturitate shi o lipsa de responsabilitate patologica... De ce sa le schimbam acum denumirea? ca asha zice corectitudinea politica shi o lege trecuta prin iutzeala de mana shi nebagare de seama printr-n palament adormit? Haida de....
 • +11 (13 voturi)    
  ... (Miercuri, 11 februarie 2009, 17:59)

  Opposite [anonim]

  Nu poti sa-i ceri unui popor sa se comporte rational in fata unor atitudini irationale si violente. La fel se intampla si in Italia.
  • +9 (9 voturi)    
   Asa e ! (Miercuri, 11 februarie 2009, 18:30)

   American bushist [anonim] i-a raspuns lui Opposite

   Opposite are dreptate, cand un popor e atacat cu salbaticie, cu violenta si atitudinea adversarilor e irationala pentru ca tzine de "traditii" sau "religie", atunci nici el nu se comporta rational si e scuzabil sa reactioneze excesiv. Stimate popor american, sunteti scuzat pentru Irak si Afganistan! E spus bine comunistilor?
 • +12 (14 voturi)    
  problema tiganilor (Miercuri, 11 februarie 2009, 18:03)

  Olah si atat [anonim]

  problema tiganilor este aceeasi pe orice meridian si paralela: nu accepta reguli de convietuire civilizata. tiganii (nu rromii, este un cuvant inventat acest "rrom" ) vor sa apartina civilizatiei mileniului trei, dar cu regulile lor arhaice, anacronice. de aici si numarul extraordinar de mare de infractiuni produse de tigani (procentual vorbind). solutia la problema tiganilor este la ei, nu la cei non-tigani, vreau sa spun ca nu prin discriminare pozitiva vor deveni mai buni si se vor integra in societate.
 • +17 (17 voturi)    
  problema europeana (Miercuri, 11 februarie 2009, 18:07)

  virgilius [anonim]

  Problema tiganilor nu e a maghiarilor sau a romanilor, e una europeana. Oricat ne-am da pe dupa colt, cei mai multi dintre noi resimtim o antipatie fata de acest grup etnic, de cele mai multe ori justificata: lipsa educatiei (si opunerea la tentativele de educare) , a igienei elementare (chiar si la cei cu bani), infractionalitatea ridicata, nestatornicia, agresivitatea fizica si verbala. Multe din prejudiciile de imagine aduse Romaniei sunt realizate de tiganii plecati peste hotare. Ma intreb daca toti acesti "romani", ar fi trimisi la pachet inapoi in tara. Din fericire stim ca ei se reintorc in vest, ca doar acolo au de unde fura. Ei isi iubesc stilul de viata si sfideaza valorile pt care noi ceilalti luptam. Unii ar spune ca este gresit sa generalizam si poate ca asa o fi, dar exemplele ce-mi vin in minte sunt covarsitor negative.
 • +15 (15 voturi)    
  tiganii din franta (Miercuri, 11 februarie 2009, 18:14)

  banatanu [anonim]

  Cu goraza vad ca saptamanal, francezii ne trimit in tara cu avionu pe aeroportu din TM cam 100 de rromi care i-au adunat de la cersit de pe langa Paris. Culmea e ca le-a dat si 300euro de caciula numai ca sa se intoarca in Romania.
  Tiganii astia au impanzit la cersit toate intersectiile din Timisoara.
  Politia comunitara din TM se pare ca ii ignora cand cersesc sau isi fac veacul prin zona centrala si nu numai.

  Oare cat are sa mai treaca pana o sa treaca tiganii la acte de violenta? Galagiosi sunt, nesimtiti sunt, fara scoala sunt, furaciosi sunt..oricum nu au de gand sa se angajeze si sa lucreze cinstit, nu mai spun ca au toate calitatiile sa se lege de tine ca cetatean cu sau fara motiv si sa se incheie totul violent.
 • +14 (14 voturi)    
  pentru toti romanii (Miercuri, 11 februarie 2009, 18:24)

  slotinn [anonim]

  media nu trebuie sa utlizeze denumirea de rom ci numai in cadrul institutiilor statului se foloseste aceasta denire. asa ca imi vine din ce in ce mai greu sa aud denirea de rom . sunt tigani nu romi. romi nu au fost niciodata. .. ar trebui sa luma atitudine si noi si sa schimbam legea. apropos stiati ca daca ne strangem 30 de persoane putem depune proiect de lege in parlament? daca cineva din cei ce citesc se pricepe sa faca un site in care sa votam impotriva denumirii de rom pe care o foloseste statul roman...ca aceasta denumire sa nu mai fie atribuita de stat tiganilor ci sa le zicem cum sunt ei adica tigani tigani . Acesta ar fi un inceput. Daca cineva face asa ceva - adica o pagina de vot -eu am lista la care voi da linkul - 500 de persoane . acestia vor da mai departe la randul lor . Speram sa se faca ceva.Putem vorbi si cu cei de la realitatea sa sprijine demersul din punct de vedere mediatic asa cum au facut cu taxa auto. Succes.haideti sa facem ceva concret daca vreti .
  • 0 (0 voturi)    
   de acord (Sâmbătă, 28 februarie 2009, 10:24)

   laur1 [utilizator] i-a raspuns lui slotinn

   de acord, adresa mea este vasilacl@yahoo.com
 • +10 (10 voturi)    
  ne-am saturat de crimele lor (Miercuri, 11 februarie 2009, 18:27)

  gigi [anonim]

  pai eu zic ca e bine daca sintem aproape de asa ceva, inca o crima si poate se rezolva odatab pentru totdeauna problema generata de aceasta natie de infractori
  e incredibil cum au unii tupeu sa fii rational in fata unor brute care nu stiu decit sa fure si sa omoare, se opun educatiei si refuza orice regula de convieturie civilizata; unora care stiu doar limbajul bitei e absolut necesar sa li vorbeasca asa; doar atunci cind le va intra frica in oase si vor sti ca pentru fiecare act infractional pe care il comit vor fi citiva atirnati pe sus, doar atunci sint sanse sa se potoleasca....pacat ca nu am scapat de ei atunci cind a existat ocazia, acum ne creeaza doar probleme, insa in modul asta se va ajunge tot acolo daca nu se potolesc... de ce noi sa fim fraieri si sa acceptam sa fim terorizati de o natie de infractori?cind se va da un raspun la aceasta intrebare atunci sa aiba pretnetia toti rahatii sa fim rationali... pina atunci succes maghiarilor sa se apuce mai repede de treaba
  • -7 (9 voturi)    
   ... (Miercuri, 11 februarie 2009, 19:49)

   Adi [anonim] i-a raspuns lui gigi

   Da, e chiar incredibil cum unii chiar au tupeu sa fie rationali ... E vai de capul tau prietene!
   • +5 (5 voturi)    
    nu zau? (Miercuri, 11 februarie 2009, 23:24)

    clujean [anonim] i-a raspuns lui Adi

    deci rational e cel care se resemneaza sa traiasca terorizat de tigani? bravo, Patratzel!
 • +2 (2 voturi)    
  De ce doar in TM? (Miercuri, 11 februarie 2009, 18:33)

  Timisoareanul [anonim]

  Sunt tigani originari doar din Timisoara?

  Este ceva putred aici.
 • +10 (10 voturi)    
  Vecinii nostri maghiari... (Miercuri, 11 februarie 2009, 18:34)

  De acord [anonim]

  ... au dreptate. Tiganii sunt o problema, oriunde ajung. Puteti sa le spuneti rromi, roma, sinti, putei sa-i spalati si sa-i laudati cum vreti. Editati statistici pe etnie si vedeti de ce nu e vorba de discriminare.
 • +13 (13 voturi)    
  Ungaria civilizata (Miercuri, 11 februarie 2009, 18:35)

  Lazslo Tokes [anonim]

  "uciderea unui elev in orasul Koaposvár. Masacrul din orasul Mór, uciderea unui cadru didactic in localitatea Olaszliszka si omorarea unei eleve in localitatea Kiskunlacház..."
  Iar acum uciderea lui Marian Cozma in Veszprem.
  Astea sunt doar cazurile cele mai renumite, nici n-are rost sa mai vorbim de furturi, talharii si amenintari.

  Iata cum "gura prostului adevar graieste", asta e adevarul pe care il tot spun despre Ungaria de azi, o tara terorizata de clanuri de tigani si in care politia maghiara e renumita pentru incompetenta, lashitate si coruptie. Ungaria e un exemplu negativ despre cum aplicarea tolerantei.

  Iar guvernul maghiar e preocupat daca tiganii primesc destule fonduri europene..cam asta e..
 • +12 (12 voturi)    
  Tot raul spre bine.. (Miercuri, 11 februarie 2009, 18:38)

  Unitate [anonim]

  Drama asta ingrozitoare s-a repetat de sute de ori in ultimii ani, insa rareori s-a vorbit pentru ca era vorba de oameni simpli, necajiti, obisnuiti, victime ale asasinilor din clanuri de tigani.

  Crima antiromaneasca din Veszprem va folosi poate la un fel de trezire a constiintei ca principala amenintare pentru stabilitatea si securitatea societatilor romana si maghiara sunt tiganii neintegrati in cultura europeana.

  Data viitoare cand Garda Ungara fascista va face defilari sa faca bine si sa renunte la gargara cu Trianonul in timp ce conationalii lor sunt taiati de tigani, nu de romani !
 • +10 (12 voturi)    
  a (Miercuri, 11 februarie 2009, 18:42)

  a [anonim]

  nu sunt un fan al ungurilor dar ii ajut cu placere!
 • +12 (14 voturi)    
  si la noi la fel (Miercuri, 11 februarie 2009, 18:44)

  roman [anonim]

  ii sustin pe unguri 100% daca iau masuri impotriva acestor....
 • +12 (16 voturi)    
  a zis cineva "sapun" ? (Miercuri, 11 februarie 2009, 18:58)

  gabi [anonim]

  Eu nu mai suport sa aud ca smoala e alba , ca tiganii sint ca toti ceilalti , ca nu sint hoti si criminali ! Ganditi-va fiecare , cati tigani care muncesc cinstit si pasnic cunoasteti ? E o jignire la adresa inteligentei umane sa se tot spuna asta ! Pur si simplu nu e asa !
  • +3 (9 voturi)    
   apa (Miercuri, 11 februarie 2009, 22:17)

   jo [anonim] i-a raspuns lui gabi

   si cati romani gata sa angajeze tigani cunoasteti?
   • +8 (10 voturi)    
    cam ca in america (Miercuri, 11 februarie 2009, 22:47)

    obama, da el! [anonim] i-a raspuns lui jo

    angajator roman de tigani? cam tot atitia citi negri ar angaja negri sa faca treaba.
   • +9 (9 voturi)    
    eu am facut greseala asta (Miercuri, 11 februarie 2009, 23:30)

    clujean [anonim] i-a raspuns lui jo

    de 2 ori! au venit la mine, ca sunt zugravi meseriasi, corecti, ca lumea ii evita din cauza culorii pielii,etc; i-am angajat si, in scurt timp, am regretat din suflet! furturi, lucru de mantuiala, risipa, obraznicie,etc... dupa 2 ani,am recidivat cu altii; situatia s-a repetat aproape identic! combinand pataniile astea cu altele, vazute adesea pe strada, plus ce mi-au povestit altii, va dati seama ca pt mine teoriile corecte politic sunt egale cu ZERO!
 • +14 (14 voturi)    
  tiganii (Miercuri, 11 februarie 2009, 19:12)

  lemn [anonim]

  primul pas spre rezolvarea unei probleme este recunoasterea ca aceasta exista. atat timp cat ne vom feri sa discutam deschis despre problema tiganilor, aceasta nu va fi rezolvata. sunt sigur ca exista solutii civilizate de rezolvare, nu sunt de acord cu solutiile inspirate din "mein kampf". trebuie spus ca ei (tiganii)_ stiu foarte bine sa se foloseasca de orice mijloace pentru a-si atinge scopurile, iar noi restul, nu facem decat sa ne uitam in alta parte, de frica de a nu fi catalogati drept rasisti. ok, eu consider ca exista o problema reala a tiganilor, nu numai in romania, ci in multe tari, si daca asta ma face rasist, atunci ma voi stradui sa traiesc cu ideea asta. cine sustine ca tiganii nu reprezinta o problema, si ca cei care sustin asta sunt rasisti, nu a avut de-a face cu ei. ignorarea unei probleme nu inseamna rezolvarea ei. avand in vedere natalitatea scazuta la romani si alte populatii, si cea extrem de crescuta in randul tiganilor, in curand acestia nu vor mai fi o minoritate, si atunci as vrea sa ii vad pe cei care ne acuza de rasism cum se impaca cu noua populatie majoritara.
  • +2 (2 voturi)    
   Tot el (Joi, 12 februarie 2009, 2:52)

   Mumu [anonim] i-a raspuns lui lemn

   Tiganii ajung majoritari. "foarte majoritari". De la cine mai fura? Se fura intre ei. Se omoara intre ei. Si devin minoritari.
 • +9 (11 voturi)    
  linişte în ţară (Miercuri, 11 februarie 2009, 19:14)

  Mama cel Mare [anonim]

  Se aude că formaţiunea " Magyar Gárda " - care nu suportă ţiganii - vor să stabilească ordinea şi dişciplina în Ungaria. Nu-i exlus să bată palma cu Tigrii lui Arcan , pentru a-l lichida fizic pe cei trei rrom criminali , întrucât se pare că poliţia este deja depăşită de aploarea crimelor provocate de ţigani în Ungaria. Doane fereşte să ajungem şi noi în situaţia ungariei ... şi să ne aflăm în prag de război civil din cauza ţiganilor. Doane fereştene !
 • +8 (10 voturi)    
  tigani! (Miercuri, 11 februarie 2009, 19:19)

  popescu [anonim]

  sa le promitem ungurilor ca daca ii starpesc pe toti tiganii din europa le dam ce-si doresc....
 • +6 (8 voturi)    
  problema e aceeasi dintotdeauna (Miercuri, 11 februarie 2009, 19:53)

  anca [anonim]

  Problema e aceeasi dintotdeauna. Nu-ti poti face de cap intr-o tara unde esti minoritar. Tiganii sunt minoritari peste tot in Europa si, din pacate, sar peste car. Comportamentul lor e provocativ si starneste reactii pe masura. Aduceti-va aminte de reactiile nemtilor vis a vis de tigani, pe vremea celui de al doilea razboi mondial.
 • +2 (2 voturi)    
  am o intrebare nevinovata: (Miercuri, 11 februarie 2009, 20:40)

  ioachim [anonim]

  ce public tinta au reclamele la prezervative? sau anticonceptionale? Intrebai si io asa ca am citit undeva ca televizorul si publicitatea cica auzi, ar putea manipula si influenta oamenii....hmmm..... Nu'sh ce sa zic, da' nu crezui. :)
 • +7 (7 voturi)    
  Am o propunere... (Miercuri, 11 februarie 2009, 21:20)

  judex1 [anonim]

  se vede ca ne confruntam cu acelesi probleme. Nu ramane decat sa cooperam cu ungurii si sa rezolvam problema cat mai repede. Trebuie ca cineva sa puna odata piciorul in prag, pentru ca s-a ajuns deja prea departe. Tiganii fura, omoara, umbla inarmati, nu platesc impozite, impun terorismul etnic si distrug cultura si civilizatia europeana. Traiasca prietenia romano-maghiara!
  • +1 (1 vot)    
   tiganarie (Joi, 12 februarie 2009, 22:50)

   DORINT [anonim] i-a raspuns lui judex1

   ai perfecta dreptate prietene!
 • +8 (8 voturi)    
  Falsa problema a discriminarii tiganilor (Miercuri, 11 februarie 2009, 22:14)

  ina [anonim]

  Problema agresivităţii ţiganilor a cuprins toata Europa şi nu înţeleg de ce la nivel politic se evită recunoaşterea acesteia... este evident ca nu recunosc statul şi trăiesc dupa propriile reguli primitive.
  Se vorbeşte în mod eronat despre discriminarea lor... în România vedem zilnic cum noi, majoritarii, suntem discriminaţi ....noi suntem cei pe ai căror umeri stă ţara asta, noi plătim taxe, noi respectăm legislaţia...numai noi, populaţia majoritară avem obligaţii în ţara asta, în schimb este evident ca ţiganii au doar drepturi... ţiganii pot organiza petreceri gălăgioase printre blocuri şi oriunde au chef, fără să fie sancţionaţi... în schimb, dacă o familie de români deranjează câtuşi de puţin, este imediat sancţionată. În mijloacele de transport în comun de suprafaţă, numai românii sunt verificaţi.. pe ţigani nu îndrăzneşe nimeni să-i deranjeze... Până una alta, accesul la învăţământ în România este gratuit ...ţiganii pot studia în aceleaşi condiţii ca şi populaţia majoritară..problema este că lor nu le place nici să studieze, nici să muncească cinstit. Ba mai mult, în universităţi li se asigură locuri speciale destinate doar lor.. unde este atunci discriminarea ? Este evident că există discriminare doar faţă de români, care trebuie să concureze câte 10-20 pe un loc la universitate...
  Se vorbeşte în mod eronat despre rasism ! În privinţa ţiganilor, nu culoarea pielii deranjează, ci faptul că numitorul comun pentru această etnie este AGRESIVITATEA îndreptată împotriva celor din jur şi chiar împotriva altor ţigani.. vedem frecvent cum clanuri de ţigani se omoară în plină stradă fără ca autorităţile să poată face prea multe...
  Atâta timp cât se va avea în vedere doar efectul acestei probleme (teama întregii populaţii europene faţă de ţigani şi indirect, dorinţa de a-i ţine la distanţă) şi nu CAUZA (agresivitatea exacerbată a ţiganilor), aceştia nu vor fi niciodată integraţi...
  • +5 (5 voturi)    
   nu-i chiar asa ... (Miercuri, 11 februarie 2009, 22:52)

   kioru' [anonim] i-a raspuns lui ina

   din pacate, nu-i chiar asa... tiganii nu se omoara intre ei, doar show-ul e mare! de ucis ucid romani, maghiari, etc.
 • +8 (8 voturi)    
  A nega evidetele (Miercuri, 11 februarie 2009, 22:30)

  Vlad I [anonim]

  In mod normal nu trebuie asociata fapta cu etnia unui infractor, dar cand faptele se repeta la infinit, nu trebuie sa simulam ca suntem stupizi. Ce-ar fi ca maine 100 de romani sa agreseze 100 de rromi, ce spunem la stiri? ca 100 de cetateni romani au agresat alti 100 de romani? Unde este limita? de ce vorbim de integrare si socializare daca toate etniile sunt minunate? Reprezentantii rromi in loc sa traga concluziile si sa schimbe coportamentul etniei, cauta repede o scuza ca suntem rasisti si punct.
 • +7 (7 voturi)    
  tiganii (Miercuri, 11 februarie 2009, 23:07)

  serban [anonim]

  nu sunt rasist! dar problema tiganeasca este, deja, o problema care, vrem nu vrem, tine de rasa!!! tiganii NU VOR sa se integreze
  • +4 (4 voturi)    
   integrare (Joi, 12 februarie 2009, 1:07)

   elod [anonim] i-a raspuns lui serban

   Daca nu vor sa se integreze propun sa-i derivam pana ajung macar constanti.

   Decidem atunci daca facem si ultimul pas, si-i reducem la zero.
 • -3 (3 voturi)    
  sa nu uitam! (Joi, 12 februarie 2009, 1:00)

  elf [anonim]

  sa nu uitam ca nazismul isi are radacinile in hortism si fascism.mai mult ca sigur scanteia se va aprinde undeva in ungaria sau italia si va fi desavarsita de nemti (istoria se repeta).daca mai implicam si natiunile sarba .croata si greaca rugul e pregatit!frustrarea economica e mare si tiganul cand nu are ce manca devine violent si chiar omoara..accidental pentru ca e las dar tot moarte se numeste.
  • +3 (3 voturi)    
   chiar asa ? (Joi, 12 februarie 2009, 8:50)

   nurofen [anonim] i-a raspuns lui elf

   Gorilele alea care l-au omorat pe Cozma ti se pare ca erau muritori de foame ? Tot jmecherii sunt violenti (si nu omoara accidental).
  • +2 (2 voturi)    
   De ce nu au ce manca? (Joi, 12 februarie 2009, 10:16)

   Un roman anonim [anonim] i-a raspuns lui elf

   Pentru ca in general sunt certati cu munca. Si cam ce proui? Sa-i intretinem in continuare noi care muncim iar ei sa se distreze si sa se inmulteasca? Oricum nu mise pare, asa cum a scris si nurofen ca acesti suboameni ( din punct de vedere al civilizatiei, nu din punct de vedere rasist) erau hamesiti. Poate de sange. Si nici restul criminalilor din aceasta etnie din Romania si Ungaria nu au ucis din motive de foame.
 • +2 (2 voturi)    
  E POATE SI VINA NOASTRA? (Joi, 12 februarie 2009, 7:43)

  verocica [utilizator]

  Nu cunosc realitatile societatii maghiare, dar ma uit in jurul meu si vad ca de cele mai multe ori trecem nepasatori pe langa evenimente. De cate ori avem curajul sa luam atitudine fata de o fapta antisociala petrecuta pe strada, in parc. in metrou, in magazin etc. Intoarcem capul si spunem ca nu e treaba noastra. Ne e frica, ne e lehamite, asa suntem obisnuiti si educati? Nu cred ca avem vocatia atitudinii civice. Ii admiram pe cei care o au, le ridicam altare (daca au platit cu viata curajul de a se opune), ii facem cetateni de onoare, chemam niste sociologi sa ne explice "fenomenul", vorbim, vorbim, vorbim si PUNCT. mai cred ca nu avem vocatia de a invata din greseli sau, dimpotriva, din exemple demne de urmat. Filozofam steril si ne vedem de fricile si lasitatile noastre in continuare. Nu stiu daca se mai poate face ceva. Suntem, in egala masura, victime si vinovati. Pentru ceea ce traim noi si pentru ceea ce vor indura urmasii nostri. Dar cine stie, poate ei vor reusi sa se ocupe mai bine de tara asta. Dar fiind educati de noi...
  • +1 (1 vot)    
   desigur (Sâmbătă, 28 februarie 2009, 10:32)

   laur1 [utilizator] i-a raspuns lui verocica

   este shi vina noastra pentru ca am renuntzat la legea talionului shi pentru ca dupa revolutzia franceza am renuntzat shi la dreptul de a ne apara cu arma in mana....
 • +2 (2 voturi)    
  tziganii (Joi, 12 februarie 2009, 8:45)

  mos ion roata [utilizator]

  Tziganii exista independent de vointa noastra,deranjaza prin comportamentul lor,prin obiceiurile uneori barbare,lipsa de cultura si educatie.Ce e de facut?In primul rand sa recunoastem existenta lor,apoi sa ii ajutam si sa-i facem sa-si dea seama ca sant ajutati,prin incurajarea lor sa munceasca alaturi de comunitatea majoritara,incurajarea lor de a-si construi locuinte etc.Cea mai mare gresala este sa-i mutam in blocuri nou construite si sa le acordam facilitati de pomana-acestea ii fac sa creada ca li le cuvine totul fara sa faca nimic.Nu in ultimul rand capii lor,asa cum ii recunosc ei (bulibasa,rege,imparat,judecator) sa fie antrenati in judecarea faradelegilor pe care le comit .
  • +1 (1 vot)    
   cum dracu sa-i ajuti? (Joi, 12 februarie 2009, 22:55)

   dorint [anonim] i-a raspuns lui mos ion roata

   ajuti un om care merita sa fie ajutat ,nu o plaga a societatii!
   Cel mai bine daca ar mai aparea un HITLER!!
 • -1 (3 voturi)    
  extreme (Joi, 12 februarie 2009, 9:26)

  iul_autentic [utilizator]

  Ar fi pacat ca, din cauza capetelor infierbantate sa se ajunga la violente si persecutii in masa contra tiganilor. La fel de pacat ar fi ca Marian sa fi murit degeaba si clanurile tiganesti sa ramana netulburate. Deci ce putem face ACUM ?
 • +3 (3 voturi)    
  iubesc lumea asta... (Joi, 12 februarie 2009, 9:54)

  liviu_ [utilizator]

  de fiecare daca cand cineva omoara pe altcineva...
  oamenii care vor sa faca dreptate sunt criticati si catalogati ca rasisti...

  nu sunt de acord cu rasismul... dar criticand oamenii care vor sa-i pedepseasca nu fac decat sa lie dea apa la moara...
  • +2 (2 voturi)    
   Ai dreptate (Joi, 12 februarie 2009, 10:22)

   Un roman anonim [anonim] i-a raspuns lui liviu_

   Exista un rasism dar invers. Ucigasii minoritari nu sunt vinovati dar ucigasii sau presupusii ucigasi majoritari da, ca de altfel si majoriatea care e vinovata pentru ca nu integreaza minoritatea si astfel o impinge la acte"antisociale" Ca si cum minoritatea moare de dorinta de a se integra. Aici nu e vorba de rasism ci de pastrarea ordinei. Cine nu o respecta, idiferent de etnie, trebuie pedepsit. Iar daca unora nu le convine, sunt liberi sa plece acolo unde pot face ce "vrea muschii lor", desi nu stiu unde exista un astfel de loc.
 • -2 (2 voturi)    
  program masiv de integrare (Joi, 12 februarie 2009, 10:03)

  adrian [anonim]

  Acesti oameni de etnie tiganeasca ar trebui sa beneficiez de un program complex la nivel european de integrare sociala: incepind de la obligativitatea urmarii unei scoli si terminind cu angajarea acestora functie de competente. De asemena legea ar trebui respectata de toti indiferent de rasa si nationalitate. In fond este vorba de aplicarea practica a unor norme sociale.
  Nu poti sa ceri ceva inainte de oferi.
  • +2 (2 voturi)    
   ce sa oferi? (Joi, 12 februarie 2009, 11:17)

   srpc [utilizator] i-a raspuns lui adrian

   tu ai trait pe vremea lui Ceasca? tiganii au primit absolut tot ce primeam si noi, ba chiar in plus; rezultat? niema; deci metoda ofertei a esuat; ramane represiunea, dura si completa.
 • +2 (2 voturi)    
  NU MAI FOLOSITI TERMNUL DE "(R)ROM" (Joi, 12 februarie 2009, 11:04)

  unoarecare [anonim]

  va rog nu mai folositi termenul de "rom" cu unul sau mai multi R. este un termen inventat recent...in ultimii 19 ani. sunt tigani, nu "rromi". in afara sunt asociati cu romanii, si singuri ne facem asta. nu exista "rromi". exista tigani si asa sunt numiti oriunde te duci pe lumea asta. numai noi i-am botezat dupa numele poporului nostru. nu ma intelegeti gresit. nu sunt rasist. sunt tigani. De asemenea orice homosapiens care prezinta buletin de RO este cetatean roman. indiferent de.... orice. dar daca e galben e tot asiatic, daca e din africa e tot negru, daca e .... tigan e tigan. si toti romani daca au acte de Romania. recent vad ca botezam "romi" nu doar tiganii din Romania ci si tiganii din strainatate. unde vrem/vreti sa ajungem??
  • +2 (2 voturi)    
   De ce a fost introdus cuvantul rrom? (Joi, 12 februarie 2009, 13:58)

   marin21 [anonim] i-a raspuns lui unoarecare

   Ai perfecta dreptate,multi romani folosesc termenul rrom (inclusiv autorul articolului) din lasitate ,ptr a nu fi acuzati de rasism,aici noi santem vinovati ca folosim acest cuvant nu ei.
   Termenul rrom a fost introdus dupa 89 de regimul de trista amintire iliescu si daca nu se va reveni e posibil sa fim identificati,in Occident, definitiv cu tiganii.
 • +2 (2 voturi)    
  petitie (Joi, 12 februarie 2009, 11:29)

  srpc [utilizator]

  am incercat sa propun o petitie onlne pe site-ul specializat, prin care ceream schimarea, prin lege, a denumirii de rrrom cu cea de tigan; NU S-A APROBAT petitia!
  • +1 (1 vot)    
   foarte rau (Joi, 12 februarie 2009, 11:39)

   unoarecare [anonim] i-a raspuns lui srpc

   asta spune multe, si nimic bun. foarte rau.
  • +3 (3 voturi)    
   Pacat (Joi, 12 februarie 2009, 12:28)

   Sandu B. [anonim] i-a raspuns lui srpc

   Administratorii site-ului respectiv gresesc,nu vor sa fie acuzati de afectarea imaginii " rromilor " si de discriminare.
   Din nefericire,asocierea rrom = ROMANIA ,este o lovitura cumplita aplicata imaginii tarii noastre. Autoritatile trebuie sa faca neaparat ceva pana cand nu va fi deja prea tarziu. Europeanul de rand a inceput sa identifice tiganul si romanul ca fiind una si aceeasi persoana, si sa puna in seama romanilor toate pacatele tiganilor.
   Treziti-va guvernanti !!! Riscati sa deveniti tigani !!!
 • 0 (0 voturi)    
  Tziganii (Sâmbătă, 14 iunie 2014, 10:27)

  motanul [anonim]

  SA FIE CLAR :
  Dupa cum un bun prieten de-al meu german,intr-o discutie despre tzigani,in care i-am atras atentia ca exista cel putin 500000 de "tzigani-germani",mi-a zis,va spun si eu voua tuturor de pe acest forum: HALT,NU EXISTA ASA CEVA,tzigani-germani,exista germani si tzigani ,PUNCT ! Prin analogie nu exista tzigani-romani,tzigani-valahi,tzigani-unguri,tzigani-cehi,tzigani-sarbi,etc,etc.

  EXISTA romani,cehi,slovaci,sarbi unguri,etc si TZIGANI,PUNCT !!!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by