Un raport Human Rights Watch dat publicitatii marti dezvaluie ca imigrantii aflati la munca in Rusia sunt in mod curent victime ale abuzurilor, de la exploatarea in munca, neplata salariilor si discriminarea financiara, pana la agresiunile din partea politiei si amenintarile cu moartea din partea gruparilor neonaziste, scrie Reuters.

Criza economica le-ar putea face imigrantilor viata si mai grea. Sositi din fostele republici sovietice cu miile, ei nu beneficiaza de nici un fel de protectie din partea guvernului rus in fata patronilor verosi si a functionarilor corupti.

Raportul Human Rights Watch se concentreaza pe situatia din domeniul constructiilor, unde lucreaza aproape 40% din cele 9 milioane de imigranti care se estimeaza ca s-ar afla aici la munca.

„Fara o interventie urgenta a guvernului, muncitorii imigranti din constructii vor fi de doua ori mai vulnerabili in fata abuzurilor angajatorilor si in fata celor care ii considera tapi ispasitori in conditiile problemelor economice agravate in Rusia ca urmare a crizei financiare globale”, arata Jane Buchanan, unul dintre autorii raportului.

500.000 de persoane si-au pierdut locurile de munca la sfarsitul anului trecut, tara suferind cea mai acuta criza economica din ultimul deceniu. Cel mai afectat a fost sectorul constructiilor.

Autorii raportului au intervievat 146 de imigranti care muncesc sau au muncit in acest domeniu in Rusia. Ei au povestit ca sunt nevoiti sa traiasca in conditii precare, in nesiguranta, dorm in trailere murdare, cu echipamente rudimentare, sunt batuti si nu isi primesc salariile.

In cazul imigrantilor din Asia Centrala – Tadjikistan, Uzbekistan - necazurile incep chiar de la granita cu Rusia, ei platind bani grei granicerilor si vamesilor pentru a fi lasati sa intre in tara. Cei veniti cu contract constatau, de cele mai multe ori, ca salariul promis de angajator erau simple amagiri.

Patru barbati dintre cei intervievati au povestit ca au apelat la o agentie care le-a confiscat pasapoartele si i-a trimis la o fabrica, unde munceau mult peste cele opt ore legale pe zi.

Human Rights Watch avertizeaza ca, pe fondul crizei economice prelungite, situatia acestor oameni se deterioreaza de la o zi la alta. Imigrantii cad victime ale gruparilor rasiste, iar cei mai vulnerabili in acest sens sunt imigrantii din Asia Centrala si Caucaz. De multe ori, acestia nu se pot intoarce in tarile de origine tocmai din lipsa banilor.