In cazul in care criza va dura trei ani, Rusia va deveni cu totul alta tara, au estimat marii experti rusi, intr-un raport inaintat presedintelui Dmitri Medvedev si citat de RBK Daily. Principalele cauze ale crizei – un sistem financiar nedezvoltat si dependenta economiei de productia de materii prime.

In opinia presedintelui Institutului de finante si energetica, Loenid Grigoriev, faza acuta a crizei va dura pana la sfarsitul verii, in cel mai bun caz, dar chiar si asa Rusia are in fata doi ani grei pana sa iasa la liman – in primul rand din cauza preturilor mondiale scazute la petrol.

Expertul Anna Belova vede cel putin trei ani de criza. Iar Igor Iurgens, presedintele Institutului mentionat mai sus, nu crede in salvara economiei prin diversificarea ei – pentru asta este nevoie de prea multe modificari legislative, dar si a mentalitatii printre managerii economiei statului.

Andrei Blohin, de la Institutul pentru prognoze agricole, se asteapta la o agravare a deficitelor bugetare in regiuni, fapt care se va repercuta asupra relatiilor dintre centrul federal si guvernatori.

Leonid Grigoriev estimeaza, pe de alta parte, ca statul va avea bani pentru platile sociale daca pana la toamna somajul nu devine un fenomen cronic, de masa.

In cazul in care criza va dura trei ani, "la sfarsit vom trai intr-o cu totul alta tara", a rezumat expertul Institutului pentru studii sociale, Nikita Maslennikov.

In alta ordine de idei, expertii au regretat cresterea implicarii statului in economie, recomandand, in acelasi timp, un sprijin mai sustinut mediului privat de afaceri in detrimentul companiilor ineficiente.

In final, autorii raportului au reconoscut ca evolutia crizei din Rusia va depinde de situatia din economia mondiala.

"O etapa va fi summitul G-20 de la Londra. Dar inca de pe acum se poate spune: ideile romantice despre inlocuirea arhitecturii financiare mondiale cedeaza in fata necesitatii coordonarii politicilor macroeconomice, financiare si de creditare".