Economistul sef al Bancii Mondiale, Justin Yifu Lin, a propus luni introducerea unui "plan Marshall" mondial care sa relanseze economia statelor fara posibilitati in fata crizei globale, informeaza AFP. Lin le solicita statelor puternic industrializate sa pregateasca in acest sens circa doua trilioane de dolari pentru urmatorii cinci ani.

"Trebuie sa fim mai imaginativi. Mi-ar placea sa propun un plan mondial de revigorare, in spiritul planului Marshall", a afirmat Lin, vorbind despre initiativa americana care a generat refacerea economica a tarilor Europei de Vest dupa cel de-al doilea razboi mondial.

"Propun ca tarile cu venituri ridicate, in frunte cu SUA si tarile cu rezerve mari, precum China si tarile exportatoare de petrol, sa adune 2000 de miliarde de dolari in viitorii cinci ani, adica circa 1% din PIB-ul tarilor bogate, pentru a ajuta tarile sarace sa participe la planul de relansare bugetara coordonata mondial", a explicat el in cadrul unei conferinte desfasurate la Washington.

"Prevedem inca o revenire economica in 2010", dar "exista multe, multe incertitudini. Riscul de a nu atinge aceste previziuni este intr-adevar ridicat", a mai spus Lin.