Alegatorii din Israel sunt chemati, marti, la urne, pentru a desemna viitorul premier al tarii, transmite CNN. Sondajele de opinie indica faptul ca fostul sef al Guvernului de la Ierusalim, Benjamin Netanyahu, are un usor avantaj in fata ministrului de externe, Tzipi Livni, inainte de alegerile legislative de pe 10 februarie.

Netanyahu (Partidul Likud) a desfasurat o campanie agresiva, afirmand ca razboiul din Fasia Gaza s-a terminat mult prea curand, iar "lucrurile nu au fost finalizate".

"Vom dobori guvernul Hamas", a declarat el recent. Analistii sustin insa ca Netanyahu nu a precizat clar ce masuri intentioneaza sa ia in contextul in care rachetele lansate de palestinieni continua sa cada in sudul Israelului.

Cel mai important opozant al fostului premier este actualul sef al diplomatiei, doamna Tzipi Livni (Partidul Kadima), care se prezinta drept "un lider diferit" in peisajul politic israelian, dominat de barbati.

"Trebuie sa continuam procesul de pace in acord cu standardele discutate si convenite cu partenerii palestinieni, in timp ce actionam impotriva terorismului si al Hamas", a declarat ea in timpul campaniei electorale.

CBS precizeaza ca, intr-o campanie in care nu au existat dezbateri, cei doi candidati principali i-au lasat pe alegatori cu o alegere dificila, respectiv aceea intre un barbat pe care il cunosc dar nu-l indragesc si o femeie pe care o adora dar despre care nu stiu foarte multe lucruri.

Surpriza numita Avigdor Liberman

Diferentele dintre cei doi nu au reusit sa-i convinga pe alegatori, iar sondajele de opinie nu indica un castigator detasat. Anchetele de opinie dezvaluie insa ca, ingrijorati de problemele de securitate, alegatorii par sa favorizeze politicienii de dreapta. Astfel se explica, sustin observatorii, ascensiunea pe firmamentul politic a lui Avigdor Lieberman (Partidul Beyteynu).

Fostul bodyguard de club, emigrat din URSS, este aplaudat de suporteri pentru stilul sau direct, care proslaveste nationalismul israelian, in timp ce criticii il acuza de rasism pentru discursul anti-arab virulent.

"El are raspunsuri simple la probleme complexe. Sa scapam de arabii din Israel si vom avea un stat curat", sustine unul dintre criticii sai, Yaron Ezrahi.

De aceea analistii cred ca indiferent cine va castiga alegeri de marti din Israel, nu va putea sa guverneze fara sa tina cont si de opiniile lui Lieberman.

Clip de campanie pentru Lieberman