Directorul executiv al companiei Netflix, un serviciu popular de inchiriere a DVD-urilor, i-a cerut presedintelui Barack Obama sa-i mareasca taxele lui si altor persoane bogate, potrivit unui editorial publicat in New York Times. Reed Hastings, care castiga aproape doua milioane de dolari pe an, a cerut aceasta dupa ce liderul de la Casa Alba a anuntat plafonarea la 500.000 de dolari a remuneratiei anuale pe care o primesc directorii firmelor care au beneficiat de sprijin financiar de la stat.

Directorii unor mari companii americane au fost criticati in ultimele luni, fiind acuzati ca iresponsabilitatea si lacomia lor se numara printre cauzele actualei crize financiare. Hastings se declara impotriva deciziei lui Obama de a plafona salariile directorilor, sugerand in schimb ca atat veniturile, cat si taxele lor sa fie majorate.

CEO-ul companiei Netflix afirma ca toata lumea va fi multumita daca cei care castiga mai mult de un milion de dolari anual (manageri de fonduri de investitii, sportivi, vedete de televiziune) platesc mai mult de jumatate in taxe: companiile vor avea parte de cei mai buni oameni, directorii vor continua sa fie bine platiti iar tara va beneficia de pe urma impozitelor pe veniturile mari.

Hastings sustine ca alte incercari ale Administratiei de a limita salariile directorilor executivi, incluzand o initiativa a presedintelui Bill Clinton de a le plafona la un milion de dolari, au esuat.

Obama a plafonat salariile la 500.000 de dolari

Saptamana trecuta, presedintele Barack Obama a criticat dur practica "rusinoasa" a societatilor financiare care au beneficiat de bani publici pentru a evita falimentul dar au continuat sa-si recompenseze extrem de generos directorii. "Ceea ce scandalizeaza oamenii, pe buna dreptate, este ca sunt recompensati directorii pentru esecuri, mai ales cand contribuabilii sunt cei care subventioneaza astfel de bonusuri", a declarat Obama.

"Faptul ca marii directori isi atribuie astfel de salarii, in plina criza economica, nu este numai o dovada de prost gust, este dovada unei strategii complet gresite si nu voi tolera acest lucru", a subliniat el.

Directorii societatilor care beneficiaza de fonduri publice nu vor putea primi mai mult de 500.000 de dolari pe an.

Compania Netflix nu este inclusa in programul de stimulare economica propus de Administratia americana.