Conducerea Agentiei Centrale de Informatii l-a informat pe presedintele Barack Obama ca CIA a lansat o vasta operatiune de spionaj in Marea Britanie, pentru a impiedica lansarea din Regat a unui atac similar celui din 11 septembrie 2001, potrivit The Telegraph.

Sefii agentiei de spionaj sunt de parere ca un extremist britanic, nascut cel mai probabil in Pakistan si care intra in SUA cu ajutorul asa-numitului visa waiver programme, ar putea sta la originea unui atac terorist de proportii pe teritoriul american.

Potrivit informatiilor oferite lui Obama, actiunile spionajului american in Marea Britanie au cunoscut o crestere semnificativa in ultima perioada. CIA a racolat, in ultimele 18 luni, un numar record de informatori in randul comunitatii pakistaneze pentru a-i monitoriza pe cei 2.000 de suspecti teroristi identificati de MI5, serviciul britanic de securitate.

O sursa din cadrul serviciilor de informatii din Marea Britanie a afirmat ca, in acest moment, patru din 10 operatiuni ale CIA de contracarare a unui atac direct impotriva SUA sunt efectuate impotriva unor tinte din Marea Britanie.

Un fost ofiter CIA a declarat ca agentia si-a intensificat eforturile in ultima luna, dupa ce s-a descoperit ca atacul terorist de la Mumbai (India) poarta amprenta grupului Lashkar-e-Taiba. Grupul are numerosi sustinatori in comunitatile de musulmani din Marea Britanie.

Bruce Riedel, un fost oficial al CIA, a declarat: „comunitatea pakistaneza din Marea Britanie este considerata cel mai bun mijloc prin care Al-Qaeda poate lansa un atac impotriva Americii de Nord”.

Informatiile stranse de spionii CIA din Marea Britanie au ajutat la evitarea unor atentate in Marea Britanie si au permis, de asemenea, localizarea lui Rashid Rauf, un britanic ce facea parte din Al-Qaeda si care a fost implicat intr-un complot care viza aruncarea in aer a unor avioane comerciale deasupra Oceanului Atlantic. Rauf a fost localizat in Pakistan si ucis intr-un atac american cu rachete.

Unii oficiali CIA critica insa numarul mare de agenti si fondurile ridicate alocate operatiunilor de spionaj in Marea Britanie, afirmand ca pakistanezii din Marea Britanie „sunt doar o mana de jihadisti”.