Sud-estul Australiei a fost cuprins, in ultimele trei zile, de cele mai devastatoare incendii de vegetatie din ultimul secol. Bilantul victimelor a crescut la 108 morti si ar putea sa creasca in continuare, a anuntat duminica politia, citata de Reuters.

Focul a distrus peste 640 de locuinte si doua localitati din statul Victoria, Kinglake si Marysville, au fost arse aproape in totalitate. Cativa oameni au fost surprinsi de flacari in masini, pe cand incercau sa scape de tavalugul de foc.

Bilantul victimelor ar putea sa creasca, potrivit medicilor care primesc in continuare pacienti cu arsuri grave.

Incendiile intervin pe fondul unui val de canicula fara precedent ce afecteaza de 15 zile Australia. In Melbourne s-a inregistrat sambata un nou record de caldura pentru luna februarie, cu 46,4 grade la pranz, iar vantul violent a intensificat cele peste 50 de incendii izbucnite in trei state din sud-estul tarii.

Autoritatile australiene sustin ca mai multe incendii par sa fi fost declansate voluntar si promit ca ii vor pedepsi sever pe cei responsabili.

"Infernul in toata puterea lui s-a abatut asupra statului Victoria in ultimele 24 de ore. Multi oameni zac morti, multe persoane sunt ranite", a declarat, pentru AFP, premierul australian Kevin Rudd, care a vizitat zonele devastate. Acesta a calificat incendiile drept "un dezastru pentru intreaga tara" si a cerut interventia armatei pentru a-i ajuta pe cei 3.000 de pompieri desfasurati in intreaga regiune, in lupta cu flacarile.

Australia a mai fost afectata de incendii de vegetatie de asemenea amploare in 1983, acestea provocand moartea a 75 de persoane in sudul tarii.