Presedintele american Barack Obama a cerut joi Senatului american sa urgenteze discutiile asupra planului anticriza, aratand ca dezbaterea s-a prelungit nejustificat. Evocand numarul de someri in continua crestere, el a aratat ca Senatul ar fi trebuit sa ia o decizie in decursul unei singure zile, informeaza Associated Press.

"Aceste cifre si americanii insisi ne transmit un mesaj clar: momentul pentru discutii s-a incheiat, a venit cel pentru a actiona", a declarat Obama la Departamentul Energiei.

Potrivit ultimelor date furnizate de autoritati, numarul somerilor inscrisi in decurs de o saptamana a atins cel mai ridicat nivel din 1982 pana in prezent. Vineri este publicata rata somajului pentru luna ianuarie, care va confirma ca situatia economiei este pe zi ce trece mai grava, potrivit lui Obama.

Presedintele a amintit eforturile fara precedent intreprinse pentru ca republicanii sa sprijine planul de relansare a economiei ce vizeaza sa creeze sau sa salveze trei milioane de locuri de munca in decurs de doi ani.

Deocamdata insa, democratii - majoritari in ambele camere - si republicanii au opinii diferite cu privire la continutul planului anticriza.