Ministerul de Externe de la Kiev nu exclude posibilitatea de a sesiza Curtea Internationala de Justitie (CIJ) pentru solutionarea disputei de delimitare maritima pe care Ucraina o are cu Rusia in Marea Azov si Stramtoarea Kerci, informeaza RIA Novosti, citata de NewsIn.

Declaratia a fost facuta miercuri, intr-o conferinta de presa, de viceministrul ucrainean de externe, Oleksandr Kupcisin, si vine la o zi dupa ce Curtea de la Haga si-a anuntat solutia intr-un diferend similar pe care Romania l-a avut cu Ucraina. Kupcisin a fost co-agentul Ucrainei la instanta ONU pe durata procesului Romania contra Ucraina privind delimitarea maritima din Marea Neagra. Romania a castigat in urma procesului aproape 80% din suprafata continentala pe care o revendica in Marea Neagra.

Rusia si Ucraina au semnat, in decembrie 2003, Acordul privind cooperarea in privinta exploatarii Marii Azov si a Stramtorii Kerci. Insa problema exploatarii in comun a acestora nu a fost reglementata nici pana in prezent.

Ucraina insista asupra trasarii liniei de demarcatie in baza granitei administrative dintre fostele republici sovietice rusa si ucraineana, care este indicata in harti. Rusia sustine ca in conformitate cu legislatia fostei URSS, apele interne dintre republicile unionale nu au fost delimitate. In ianuarie, cand a avut loc cea mai recenta runda de negocieri, Ministerul ucrainean de Externe declara lipsa de progres in tratativele cu Rusia in ceea ce priveste delimitarea liniei de demarcatie in Stramtoarea Kerci, Marea Neagra si Marea Azov.

Ministerul ucrainean de Externe a reactionat miercuri si l-a acuzat pe liderul Partidului Comunistilor, Piotr Simonenko, ca a denaturat realitatea prin declaratiile sale. Decizia Curtii Internationale este avantajoasa, obiectiva si definitiva pentru Ucraina, subliniaza Ministerul ucrainean de Externe.

Presa internationala a apreciat aproape la unison miercuri ca decizia anuntata cu o zi inainte de Curtea Internationala de Justitie a coincis practic cu pozitia Bucurestiului, in jurisdictia caruia a intrat astfel 79,34% din teritoriul disputat, iar unele ziare din Ucraina nu s-au ferit sa vorbeasca despre un esec de proportii al Kievului. Din aceeasi perspectiva a privit lucrurile si presa rusa, dar in ceea ce-i priveste pe oficialii de la Moscova deocamdata nu exista niciun fel de comentarii din partea lor.