Presedintele Barack Obama a criticat dur, miercuri, practica "rusinoasa" a societatilor financiare si a anuntat plafonarea la 500.000 de dolari a remuneratiei anuale pe care o primesc directorii firmelor care au beneficiat de sprijin financiar de la stat, relateaza AFP.

Obama a criticat institutiile financiare care au beneficiat de bani publici pentru a evita falimentul dar au continuat sa-si recompenseze extrem de generos directorii.

In opinia sa, institutiile financiare, prin procedura si cultura de a incuraja adoptarea de riscuri mari, reprezinta marii vinovati ai crizei mondiale.

"Ceea ce scandalizeaza oamenii, pe buna dreptate, este ca sunt recompensati directorii pentru esecuri, mai ales cand contribuabilii sunt cei care subventioneaza astfel de bonusuri", a declarat Obama.

"Faptul ca marii directori isi atribuie astfel de salarii, in plina criza economica, nu este numai o dovada de prost gust, este dovada unei strategii complet gresite si nu voi tolera acest lucru", a subliniat el.

Directorii societatilor care beneficiaza de fonduri publice nu vor putea primi mai mult de 500.000 de dolari pe an.

Firmele care sunt ajutate de stat vor trebui sa faca publice toate bonusurile acordate, a precizat Obama.

In ceea ce priveste planul de relansare a economiei americane, Barack Obama a pledat din nou pentru caracterul "urgent" al acestor masuri in fata amenintarii unei "catastrofe" economice.