Fostul vicepresedinte american, Dick Cheney, avertizeaza ca exista "o probabilitate mare" ca teroristii sa incerce un atac nuclear sau biologic in anii urmatori, iar politicile promovate de administratia Obama il fac sa creada ca un astfel de atentat ar putea fi incununat de succes, relateaza politico.com.

Cheney, inflexibill, a aparat politica administratiei Bush in ceea ce priveste inchisoarea de la Guantanamo Bay si metodele coercitive de interogare a suspectilor de terorism.

El crede ca presedintele Obama fie va renunta la intentiile declarate privind interzicerea acestor metode, fie va pune America in fata unui risc mult mai mare decat ar putea crede majoritatea americanilor.

"Atunci cand oamenii sunt mai ingrijorati sa citeasca drepturile unui terorist al-Qaeda decat sa protejeze Statele Unite de niste persoane care sunt absolut hotarate sa face orice este posibil pentru a ucide americani, sunt ingrijorat", afirma Dick Cheney.

Protejarea intereselor nationale este "o afacere dura, murdara, ticaloasa", spune el. "Avem de-a face cu oameni malefici si nu vom castiga aceasta lupta doar intorcand si celalalt obraz".

Citand rapoarte ale serviciilor de inteligenta, Cheney afirma ca cel putin 61 dintre prizonierii care au fost eliberati de la Guantanamo in timpul administratiei Bush "s-au intors la afacerea care se numeste terorism".

Cei 200 de indivizi care se afla inca inchisi in Cuba reprezinta "nucleul dur" care va reveni la terorism cu siguranta, daca vor fi eliberati, declara el.

Cheney crede ca cea mai mare amenintare pentru America este "un nou incident de tipul 9/11 in care teroristii sunt inarmati cu arme mult mai periculoase decat un bilet de avion si un cutit - o arma nucleara sau un agent biologic" in mijlocul unui oras american.

"Un astfel de atac ar implica moartea a sute de mii de oameni si trebuie sa cheltuiesti foarte mult timp pentru a impiedica asa ceva", a continuat fostul responsabil american.

"Cred ca o incercare de a pune la cale un astfel de atac este foarte mare. Daca vor reusi sau nu, depinde de noi si de faptul de a mentine sau nu politicile care ne-au permis pana in prezent sa impiedicam repetarea atentatelor de la 11 septembrie", a mai spus Dick Cheney.