Rusia si-a accelerat revenirea in forta in fostele republici sovietice, in special in sectorul-cheie al apararii, fara a tine cont foarte mult de eventuala ranire a intereselor Statelor Unite ale Americii in regiune, relateaza AFP.

Ca o ilustrare a locului recastigat de Rusia in ceea ce ea numeste "strainatatea apropiata", presedintii a sase state vecine, fosti membri ai Uniunii Sovietice disparuta in 1991 s-au reunit miercuri la Moscova in cadrul tratatului pentru securitate colectiva (ODKB) si al Comunitatii economice euro-asiatice (EvrAzEs).

Forta armata comuna

Rusia, Armenia, Belarus, Kazahstan, Uzbekistan, Tadjikistan si Kirghistan au convenit miercuri, la Moscova, formarea "unei forte armate comune de reactie", care va fi amplasata in Rusia si va avea ca scop sa raspunda la eventuale amenintari externe.

"Am cazut de acord asupra necesitatii unei forte unificate", a declarat presedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, apreciind ca aceste unitati vor permite "o reactie operationala la amenintari".

Aceste forte comune "vor avea un comandament comun si vor fi amplasate, in permanenta, pe teritorul rus", a adaugat un consilier al presedintelui rus, Serghei Prikodko.

Recastigarea pozitiilor pierdute

In ziua precedenta, Rusia a semnat cu Belarus un acord privind construirea unui sistem unificat de aparare antiaeriana si a obtinut de la Kirghistan inchiderea unei importante baze americane amplasata in fosta republica sovietica din 2001.

Moscova a urmarit de mult timp inchiderea acestei baze strategice, care asigura aprovizionarea trupelor NATO din Afganistan, situata pe aeroportul Manas din Bishkek, nu departe de infrastructura armatei ruse.

In noiembrie 2005, o alta baza militara deschisa de SUA, in 2001, in Uzbekistan, a avut o soarta similara.

Inchiderea bazei de la Manas este "un castig geopolitic pentru Rusia. Influenta Moscovei in regiune s-a intarit", explica Andrei Grozine, expert in problemele Asiei centrale.

In paralel, o statie radar modernizata de militarii rusi a fost pusa in functiune miercuri in regiunea kirghiza Tchui.

Arma economica

Kirghistan, o regiune foarte saraca, a primit din partea Moscovei, in schimbul inchiderii acestei baze, un ajutor financiar semnificativ - inca o dovada ca Rusia stie sa utilizeze arma economica pentru a-si atinge scopurile.

La fel a procedat si cu o Ucraina tot mai pro-occidentala, careia i-a taiat gazele la inceputul anului, pentru a reusi, in final, sa-si impuna cerintele.

Imaginea Rusiei a scazut insa in ochii Occidentalilor, care si-au exprimat indoielile cu privire la capacitatea Rusiei de a-si respecta angajamentele comerciale privind furnizarea de gaze naturale.

Evenimentul a venit dupa ce Rusia a fost considerata drept agresor in timpul razboiului cu Georgia - un alt stat care visa sa adere la NATO - in momentul in care Tbilisi a incercat sa preia cu forta controlul asupra Osetiei de Sud.

O alta fosta republica sovietica ce avea relatii privilegiate cu SUA, Azerbaidjanul, a "protestat vehement", in ianuarie, impotriva unor presupuse vanzari de armament ale Rusiei catre Armenia, principalul aliat al Moscovei in regiune.

Tot in "curtea proprie", Moscova urmareste cu atentie situatia din Moldova, unde Transnistria rusofona a purtat, cu sprijinul Rusiei, un scurt razboi de independenta dupa caderea URSS.

Moscova a facut in 2008 o noua propunere, raspunzand unei declaratii de neutralitate permanenta a Chisinaului, care semnifica, de fapt, un angajament ca nu va adera la NATO.

In schimb, Transnistria revine sub suveranitatea moldava, urmand sa obtina o autonomie extinsa.