Zona aleasa de Coreea de Nord pentru a testa racheta cu cea mai lunga raza de actiune de care dispune indica posibilitatea ca aceasta sa fie lansata in directia Japonia - Statele Unite, informeaza miercuri Reuters. Analistii considera ca testele sunt menite sa il intimideze pe presedintele sud-coreean Lee Myung Bak si sa atraga atentia administratiei americane.

Cotidianul sud-coreean Chosun Ilbo, care citeaza surse guvernamentale, precizeaza ca un obiect de mari dimensiuni, posibil o parte dintr-o racheta Taepodong-2, este transportat cu trenul catre coasta de est nord-coreeana, de unde aceasta ar putea fi lansata in directia Japoniei. Data fiind raza de actiune mare, racheta ar putea atinge chiar Akaska.

Pe de alta parte, agentia de stiri sud-coreeana YONHAP citeaza specialisti care opineaza ca obiectul s-ar putea indrepta fie spre un poligon de pe coasta de est, din orasul Musudan-ri, fie spre o rampa de lansare construita recent pe coasta vestica, in apropiere de China, fie spre o a treia zona neidentificata.

Deocamdata, rachetele initiate de Coreea de Nord in cadrul testelor nu si-au atins tinta. In urma cu 11 ani, o racheta balistica lansata de la Musudan-ri a trecut pe deasupra Japoniei si a aterizat in Pacific. O racheta Taepodong-2, lansata din acelasi loc in 2006, a esuat in zbor la un minut de la lansare.