Oficiali din Uniunea Europeana si-au intensificat presiunile asupra Statelor Unite pentru a revizui o clauza din planul de stimulare a economiei care incurajeaza consumatorii sa cumpere doar produse americane, transmite BBC. Clauza prevede ca in proiecte finantate prin planul in valoare de 825 de miliarde de dolari se pot folosi numai otelul, fierul si alte bunuri produse in SUA.

Planul se afla in acest moment in Senat, dupa ce Camera Reprezentantilor l-a validat saptamana trecuta.

Un purtator de cuvant al Comisiei Europene, Peter Power, a afirmat ca respectiva clauza este "cel mai prost semnal" pe care putea sa-l transmita Administratia Obama. Oficialul a declarat ca UE va depune o plangere la Organizatia Mondiala a Comertului in cazul in care clauza ramane inclusa in plan.

Unii republicani americani contesta decizia de a cumpara doar produse americane, in timp ce conservatorii britanici au afirmat ca "o noua cortina de fier economica" este trasa de-a lungul Europei.

Ambasadorii din UE si din Canada au avertizat autoritatile de la Washington ca respectiva clauza promoveaza protectionismul si ar putea duce la masuri punitive.

Casa Alba a anuntat ca va revizui clauza Buy American din planul de stimulare economica, desi vicepresedintele, Joe Biden, a declarat saptamana trecuta ca "este normal ca parti din ea sa fie in documentul final".

BBC precizeaza ca respectiva clauza aminteste de declaratiile lui Barack Obama din timpul campaniei electorale potrivit carora ar putea renunta la tratatul NAFTA si pune sub semnul intrebarii vointa noului lider de la Casa Alba de a incuraja comertul liber.