Iranul a lansat pe orbita primul satelit fabricat in intregime pe plan intern, a anuntat televiziunea de stat de la Teheran, citata de BBC.

Lansarea satelitului Omid (Speranta) a avut loc luni noaptea, de pe o racheta Safir-2 si a fost programata sa coincida cu aniversarea a 30 de ani de la revolutia islamica.

Televizunea de stat a afirmat ca "lansarea a fost o alta realizare a oamenilor de stiinta din Iran aflati sub sanctiunile" internationale, in timp ce presedintele Mahmoud Ahmadinejad a declarat ca satelitul va "raspandi monoteismul, pacea si dreptatea in lume".

La randul sau, seful diplomatiei de la Teheran, Manouchehr Mottaki, a declarat ca "proiectul este pasnic" si este destinat "sa raspunda nevoilor tarii".

Satelitul a fost conceput pentru cercetare, urmand sa ajute si sectorul telecomunicatiilor din Iran, sutin oficialii de la Teheran.

Statele occidentale au impus sanctiuni regimului de la Tehean, acuzat ca urmareste sa realizeze o bomba atomica. Iranul afirma ca scopurile sale nucleare sunt civile.