Statele Unite vor domina lumea si in urmatorii 100 de ani, sustine George Friedman, fondatorul Strategic Forecasting Inc. (Stratfor) intr-o carte aparuta recent pe piata americana. "America este cea mai puternica tara din lume din punct de vedere economic, militar si politic si nu exista niciun fel de concurenta reala la acest lucru", afirma Friedman, a carui agentie este denumita adeseori CIA din umbra.

Desi volumul "The Next 100 Years: A Forecast for the 21st Century" a fost scris in mare parte inainte de izbucnirea crizei economice, Friedman nu si-a schimbat opiniile. "In primul rand, nu este cea mai grava criza cu care ne-am confruntat", explica el. "In anii '70, dobanzile ridicate au afectat piata impobiliara iar somajul se situa la peste 10%. Apoi, alte tari sunt afectate de criza mai mult decat noi. Nu cred ca acesta este un punct de cotitura", spune fondatorul Strategic Forecasting.

Potrivit New York Post, volumul lui Friedman este interesant prin faptul ca respinge abordarile traditionale. Friedman sustine ca islamismul radical este un impuls trecator iar Orientul Mijlociu este afectat de neintelegeri interne care vor impiedica zona sa aiba vreodata o influenta majora in lume. Autorul sustine ca Rusia si China nu sunt deloc amenintari importante la adresa SUA, iar razboaiele neconventioanale (atacuri cu masini-capcana, bombe in valize etc) nu merita sa fie mentionate aproape deloc. In schimb, Friedman crede ca Turcia si Japonia sunt statele ce vor juca roluri importante pe scena mondiala.

Istoria secolului 21 va fi concentrata in jurul a doua forte opuse, sustine autorul: "Una va fi cea a statelor de rangul al doilea care vor forma coalitii pentru a incerca sa infraneze si sa controleze Statele Unite. A doua putere va fi America care va actiona pentru a preveni formarea unor astfel de aliante".

Iata cum vede Friedman urmatoarele decenii:

2020 - China va fi afectata de datoria imensa, de somajul ridicat, de diferentele regionale mari. Toate acestea, impreuna cu izolationismul sau istoric, vor impiedica China sa fie un jucator mondial. La fel se vor intampla lucrurile si in Rusia. Desi va cauta sa impuna asa-numitele zone tampon in Georgia si Ucraina, Moscova va fi supusa presiunilor din toate directiile si se va confrunta cu o scadere importanata a populatiei. Armata sa se va dezmembra in 2020 iar teritoriul sau va fi fregmentat.

2030 - America va fi afectata cel mai mult de problemele demografice. Populatia va fi imbatranita in asa masura in anii 2030 incat economia va avea de suferit. Solutia avansata de Friedman este ca SUA sa-si deschida frontierele, convins ca "in 2030, statele avansate se vor afla intr-o competitie acerba pentru a atrage imigranti".

2040 - Turcia si Japonia vor deveni puteri regionale pe masura ce influenta Rusiei si Chinei va scadea. Sfera de influenta a Turciei se va extinde asupra lumii musulmane in timp ce Japonia va recruta forta de munca din China si va avea un cuvant important de spus in Rusia orientala.

In acest timp, SUA vor plasa in spatiu trei platforme militare (Battle Stars). Desi America nu le va folosi pentru a ataca vreun stat sau pentru a-si extinde teritoriul, alte tari se vor simti amenintate. Friedman crede ca, pana in 2050, Japonia va bombarda aceste platforme intr-un atac similar celui de la Pearl Harbor. In razboiul care va urma, se vor afla fata in fata: pe de-o parte Japonia si Turcia, iar pe de cealalata parte o alianta formata din SUA, Marea Britanie, Polonia si China.

2060 - Desi alte state (posibil Germania) vor fi tentate sa se alature blocului format din Japonia si Turcia pentru a slabi influenta SUA, in final americanii vor reusi sa se impuna. Natiunile infrante vor fi demilitarizate si monitorizate permanent.

Friedman crede ca anii 2060 si 2070 vor fi perioade de prosperitate, iar explorarea spatiului, dezvoltarea energetica si extinderea populatiei vor contribui la cresterea economica.

2080 - Friedman e de parere ca problemele Americii vor fi, in principal, cele interne. Imigrantii mexicani vor avea un rol important in dezvoltarea economica insa acest lucru va transforma frontiera de sud a SUA intr-o granita pur decorativa. Sudul Americii va fi transformat intr-o regiune vorbitoare de limba spaniola, asemanator cu ceea ce inseamna Quebec pentru Canada. Cultura americana va fi afectata, iar relatiile cu guvernul mexican se vor tensiona.