Cimpanzeii sunt recunoscuti pentru abilitatea de a imita mimica umana. Oamenii de stiinta au descoperit insa ca dezvoltarea mentala a puilor de cimpanzeu o poate depasi pe cea a copiiilor de aceeasi varsta, daca acestia sunt crescuti izolat, potrivit timesonline. Cercetatorii au comparat inteligenta puilor cu cea a copiiilor din orfelinatele din Romania sau Grecia.

La noua luni, micile animele sunt la fel de curioase si au abilitatea de a recunoaste obiectele familiale ca un copil. Comparate cu copiii crescuti in orfelinate sau in medii izolate, puii de cimpanzeu se dovedesc a fi chiar mai avansati.

Oamenii de stiinta care au cercetat inteligenta acestor animale cred ca studiul ofera dovezi importante potrivit carora cimpanzeii, ca si oamenii, tanjesc dupa interactiunea sociala. Cu cat au mai mult contact cu ingrijitorii lor, cu atat creierul se dezvolta mai repede.

Oamenii de stiinta au ajuns la aceste concluzii, publicate in revista Developmental Psychobiology, dupa ce au analizat comportamentul unui grup de cimpanzei la Emory University din Atlanta, Georgia.

Puii de cimpanzei au fost crescuti de oameni dupa ce au fost respinsi de mamele lor. Un grup de pui a avut parte de grija oamenilor timp de 4-5 ore pe zi, in timp ce celalalt s-a bucurat mai mult de atentia 'mamelor' adoptive.

Cercetatorii au descoperit ca performantele cognitive la noua luni ale puilor de cimpanzeu care s-au bucurat de mai multa atentie era semnificativ mai buna decat in cazul primului grup.

Puii de cimpanzeu depaseau ca nivel de inteligenta copiii din orfelinatele din Grecia si din Romania si erau la acelasi nivel cu un copil american mediu, afirma studiul citat.

ADN-ul cimpanzeilor este comun in proportie de 96% cu cel al oamenilor. Se considera ca un cimpanzeu are un nivel de inteligenta echivalent cu cel al unui copil de trei ani.

Multi oameni de stiinta cred ca unele primate sunt chiar mai inteligente decat cimpanzeii. Un studiu Harvard din 2007 arata ca urangutanii si gorilele au cea mai mare capacitate de a invata si de a rezolva probleme, comparativ cu restul animalelor.

Cercetatorii analizeaza tot mai mult cum inteligenta primatelor este favorizata de contactul social. Oamenii de stiinta au descoperit un grup de urangutani din Sumatra in care animele se invatau unele pe altele cum sa fabrice diverse unelte.

Animalele erau capabile sa impatureasca frunze pentru a se adaposti de ploaie sau pentru a face acoperisuri la culcusuri.