Presedintele Barack Obama a cerut vineri adoptarea rapida a planului de relansare economica in valoare de 800 de miliarde de dolari, avertizand ca "criza economica este un dezastru continuu pentru familiile din America", transmite Reuters.

"In fiecare zi pare ca se produce un nou val de concedieri, un nou val de slujbe pierdute iar vietile americanilor sunt date peste cap. Acest lucru este un dezastru continuu pentru familiile din America", a spus Obama in cadrul unei reuniuni desfasurate la Casa Alba.

Declaratia liderului american a fost facuta in aceeasi zi in care Departamentul Comertului a anuntat ca Statele Unite au inregistrat in ultimul trimestru din 2008 un declin economic de 3,8%, cel mai grav din ultimii 26 de ani.

In cursul anului trecut, economia americana a crescut cu doar 1,3%, fata de 2% in 2007. Cheltuielile consumatorilor americani au scazut cu 3,5% anul trecut, in timp ce exporturile au inregistrat si ele un declin de 19,7%.

Republicanii contesta planul de stimulare economica

Camera Reprezentantilor a adoptat miercuri planul de salvare cu 244 de voturi pentru si 188 impotriva. Niciun republican nu a sustinut planul, iar 11 democrati au votat si ei impotriva. Senatul urmeaza sa voteze saptamana viitoare.

In ciuda eforturilor lui Obama de a-i convinge pe republicanii din Camera de necesitatea adoptarii rapide a planului de relansare economica, niciunul dintre acestia nu a votat in favoarea documentului. Planul a fost criticat pentru includerea unor cheltuieli despre care se sustine ca nu vor contribui la crearea de locuri de munca, asa cum a promis liderul de la Casa Alba.

„Acest plan se refera la cheltuirea unor bani pe care nu-i avem pentru lucruri ce nu ne trebuie”, a declarat senatorul republican Tom Coburn (Oklahoma), in timp ce colegul sau din Mississippi, Roger Wicker, a afirmat: „Irosirea unui trilion de dolari este un lucru teribil”.

Constient ca adoptarea documentului in Senat ar putea sa fie deraiata de opozitia republicanilor, presedintele Barack Obama a promis ca „vom continua sa consolidam planul inainte sa ajunga la mine, la semnat”.