Iranul s-a declarat pregatit sa lucreze cu presedintele Barack Obama pentru a stabili relatii mai bune cu SUA, potrivit CNN. Declaratia ii aprtine sefului diplomatiei de la Teheran, Manouchehr Mottaki, si a fost facuta in cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos.

"Presedintele SUA are nevoie de mai mult timp pentru a-si prezenta idealurile si obiectivele", a afirmat Mottaki aduagand: "Cred ca SUA trebuie sa realizeze de ce trebuie sa se schimbe".

"America trebuie sa se schimbe deoarece lumea s-a schimbat dramatic. O noua abordare trebuie sa fie realista. Presedintele Obama are curaj si el trebuie sa ne spuna care aspecte ale Administratiei Bush nu le agreeaza", a afirmat ministrul iranian de externe.

La discutia moderata de Christiane Amanpour de la CNN au mai participat presedintele kenyan Raul Odinga, inalti oficiali din Franta, Irak si Afganistan, seful AIEA si laureatul Premiului Nobel pentru Pace Mohamed ElBaradei.

Participantii i-au cerut lui Obama sa se concentreze pe situatia din Orientul Mijlociu, razboiul din Afganistan, criza umanitara din Zimbabwe si proliferarea nucleara.

O noua abordare fata de Iran?

Intr-un gest simbolic, administratia SUA a dat miercuri asigurari ca nu doreste sa rastoarne regimul islamic din Iran. O scrisoare redactata de echipa presedintelui Barack Obama sugereaza Iranului sa ia in considerare beneficiile pierderii statutului de paria in lumea occidentala.

Diplomatii au aratat ca raspunsul lui Obama este un gest simbolic cu un ton complet diferit fata de cel adoptat de administratia Bush, care a descris Iranul ca parte a unei "axe a raului".

Presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a declarat ca asteapta rabdator mesajul administratiei Obama: "Vom urmari cu atentie declaratiile, vom studia actiunile lor si, daca vom remarca schimbari reale, vom veni in intampinarea lor."