Patriarhul intregii Rusii a devenit mitropolitul Kirill. Cotidianul Kommersant nota, printre altele, ca “sustinatorii mitropolitului s-au temut ca adversarii lui vor reusi sa intareasca opozitia fata de modernismul bisericesc, dar nu s-a intamplat asa”.

Victoria lui Kirill a fost facilitate de retragerea unuia din candidat, mitropolitul de Minsk, Filaret, care a pledat in favoarea lui Kirill. “Noul patriarh va trebuie sa-si asume responsabilitatea pentru stabilirea de noi relatii cu puterea, societatea si cu alte confesiuni, dar in acelasi timp, va trebui sa resolve problemele mai vechi ale bisericii – restaurarea influnetei Patriarhiei Moscovei asupra spatiului postsovietic”, concluzioneaza Kommersant.

Vedomosti a constatat, pe de alta parte, ca mitropolitul Kirill a invins cu o majoritate covarsitoare, adunand 508 voturi, fara de 169 acordate mitropolitului de Kaluga, Kliment.

Ziarul Trud aminteste ca mitropolitul Kirill a evocat de nenumarate ori necesitatea continuarii cursului angajat de Aleksei al II-lea. “Dar, continuand politica predecesorului sau, noul sef al Bisericii ruse va avea de rezolvat o sumedenie de alte probleme”, prognozeaza cotidianul.