Presedintele american, Barack Obama, a ales ca primul sau interviu ca presedinte sa apartina televiziunii Al-Arabiya, lansand cu aceasta ocazie un mesaj catre intreaga lume musulmana: Americanii nu sunt dusmanii vostri. El a afirmat ca exista premise pentru relansarea negocierilor de pace israeliano-palestiniene si Statele Unite ale Americii sunt pregatite sa-i intinda o mana Iranului, daca acesta isi "desclesteaza pumnul", informeaza Associated Press.

Noul lider de la Casa Alba a declarat luni seara ca administratia sa va avea o abordare mai cuprinzatoare fata de lumea musulmana, in puternica opozitie cu politica administratiei Bush. Este de datoria mea sa va comunic ca poporul american nu este inamicul musulmanilor. SUA a facut greseli in trecut, nu suntem perfecti. (...) America nu a luat nastere ca putere coloniala, asadar nu exista niciun motiv care sa blocheze restabilirea respectului si parteneriatului manifestate de America in ultimii 20-30 de ani fata de lumea musulmana, a explicat noul presedinte american.

El a vorbit si despre copilaria sa petrecuta in Indonezia, amintind ca are rude de credinta musulmana.

In acelasi timp, a mai spus Obama, este imposibil sa ne rezumam la conflictul palestiniano-israelian si sa nu ne gandim la ceea ce se intampla cu Siria, Iran, Liban sau Afganistan si Pakistan. Pentru noi, este important sa manifestam disponibilitatea de a discuta cu Iranul, sa exprimam cu claritate care sunt diferentele intre noi, dar sa stabilim si un eventual viitor potential de progres. (...) Iar daca tari precum Iranul intentioneaza sa-si desclesteze pumnul, vor gasi o mana intinsa din partea noastra.

Saptamana trecuta, Barack Obama l-a numit pe fostul senator George Mitchell drept emisar al SUA in Orientul Mijlociu. L-am sfatuit (pe Mitchell - n.r.) sa inceapa prin a asculta, pentru ca prea des SUA incepe prin a dicta. Obama si-a reafirmat disponibilitatea de a contribui la impulsionarea procesului de pace in regiune. Nu le vom spune israelienilor sau palestinienilor ce este mai bine pentru ei (...) dar nici nu vom astepta pana la sfarsitul administratiei mele pentru semnarea unui acord de pace palestiniano-israelian, a insistat el.

Cred cu putere ca a sosit momentul ca ambele parti sa realizeze ca drumul strabatut de ele in prezent nu este cel ce va aduce prosperitate si securitate popoarelor lor. In schimb, a sosit timpul revenirii la masa negocierilor, a mai spus liderul american, reiterand sprijinul pe care il acorda Israelului si dreptului acestuia de a se apara. Totodata, a sugerat ca deopotriva palestinienii si israelienii au de luat decizii dificile.

Barack Obama a salutat sprijinul regelui saudit Abdallah privind initiativa de pace araba, adoptata in 2002 si reafirmata in 2007, care stipuleaza in esenta normalizarea relatiilor statelor arabe cu Israelul, in schimbul retragerii acestuia de pe teritoriile arabe cucerite in 1967 si rezolvarea corecta a problemei refugiatilor palestinieni.

Obama a vorbit si despre ultimele declaratii al-Qaida, care sugereaza ca nu stiu ce politica sa abordeze, in lumina apropierii de lumea musulmana pe care presedintele american o doreste. Par nervosi. Asta imi spune ca ideile lor isi pierd valoarea, a incheiat seful statului american.

Postul de televiziune Al-Arabiya, cu sediul in Dubai, apartine unui om de afaceri saudit si este considerat la Washington un post cu opinii mai putin partinitoare decat rivalul Al-Jazeera, din Qatar.