Guvernul german, condus de Angela Merkel, a adoptat marti al doilea plan de relansare economica, in valoare de 50 de miliarde de euro - cel mai mare dupa razboi - in conditiile in care tara se afunda tot mai mult in criza, relateaza AFP.

Berlinul a pus deja in aplicare, in toamna anului trecut, un prim plan de relansare economica, in valoare de 31 miliarde euro, considerat insa insuficient comparativ cu anvergura crizei economice.

Merkel a declarat ca aprobarea celui de-al doilea plan de relansare constituie "decizia cea mai dificila" pe care a trebuit sa o adopte "in materie de politica interna".

"Acest plan constituie raspunsul nostru la criza economica mondiala si consideram ca, in fata unei situatii economice internationale extraordinare, avem nevoie de masuri extraordinare", a spus ea, adaugand ca "Germania va iesi mai puternica" din aceasta criza.

Planul, care prevede cheltuieli importante in materie de infrastructura si reduceri de impozite, va antrena insa o crestere puternica a deficitului public.

Ministrul Finantelor, Peer Steinbruck, a recunoscut ca deficitul va depasi plafonul de 3% din PIB fixat prin pactul de stabilitate al Uniunii Europene.

Dar, a precizat Merkel, "a nu face nimic acum inseamna sa ne afundam si mai mult in criza, iar acest lucru nu ar face decat sa inrautateasca si mai mult situatia bugetara".