Anul trecut, Departamentul Apararii din SUA a interzis utilizarea dispozitivelor portabile de stocare de date. Oricum, un neozeelandez - Chris Ogle - a gasit mai mult decat se astepta pe un MP3 player uzat pe care l-a cumparat dintr-un magazin din Oklahoma si pe care a dat doar 18 dolari.

Cand barbatul de 29 de ani a deschis dispozitivul, a gasit peste 60 de fisiere ce contineau numele si detalii personale referitoare la soldati americani. "Cu cat ma uitam mai mult, cu atat mi-era mai greu sa cred ceea ce vedeam", declara Chris Ogle.

Conform televiziunii neozeelandeze ONE News, cateva informatii par a fi jurnale ale unor misiuni executate de soldatii americani in Afganistan. Lista cu numele soldatilor ce sunt pe frontul din Afganistan era insotita si de numele unora care lupta sau au luptat in Irak.

Aceste liste de nume erau completate inclusiv cu numerele de telefon mobil unde puteau fi gasiti. Jurnalistii de la One News au sunat cativa militari pentru a vedea daca lista este corecta. Intr-adevar, jurnalistii au constatat ca toate numerele erau reale si militarii vizati au putut fi contactati cu usurinta.

Fisierele gasite din intamplare de Chris Ogle erau marcate cu o atentionare referitoare la continut - "prohibited by federal law".

De asemenea, listele mai contineau si informatii personale referitoare la soldatii americani, cum ar fi numarul de asigurare sociala si multe altele, ajungand chiar si la femeile din armata care erau insarcinate.

Aceste informatii nu sunt de natura sa compromita securitatea SUA, dar ii pot expune la riscuri pe soldatii implicati in misiuni.

Oricand, fanatici religiosi pot ajunge la un anumit soldat si la familia acestuia, daca ar detine aceste date.