Duminica a luat sfarsit Targul Caravan-Motor-Tourism 2009 de la Messe Stuttgart. In ciuda crizei economice, afluenta de vizitatori a fost mare si interesul lor pentru destinatii de concediu remarcabil, daca ne referim la plasele pline cu prospecte pe care le-a carat fiecare acasa. Rezervarile au fost insa moderate, dupa declaratiile unor participanti. Targul de turism a numarat multi castigatori, cativa perdanti si o serie de excentrici. Am insirat, pe abacul CMT, destule bile albe si una neagra, la sfarsit.

Messe Stuttgart GmbH, gazda si organizatoarea expozitiilor: numarul de platitori de bilete de intrare la CMT, intre 17-25 ianuarie, a atins cifra de 200.000, ceea ce puncteaza bine la bugetul complexului expozitional, construit recent si inca in faza de „decontare“. In zona de congrese a complexului expozitional s-a organizat anul acesta, in premiera, o noua platforma culturala, denumita generic Stuttgart Culture Open.

Argentina si Romania, au fost tari partenere ale CMT. Cu oferta lor turistica si aparitiile in prim plan cu programe culturale pe scenele Targului, dar si in orasul Stuttgart, cele doua tari si-au facut o importanta campanie de imagine. Ministrul Turismului, Elena Udrea, prezenta si ea la targ, a promis ca, la intoarcerea in Romania, va recomanda corelarea preturilor turistice cu calitatea serviciilor oferite. Aceasta nu poate decat sa-i bucure pe potentialii turisti. „Ne-am bucurat de un interes urias pentru Romania. Cred ca am atras mare atentie cu prezenta noastra ca tara-partenera. Asa-numita criza va ajuta destinatiile mici si necunoscute, cum suntem noi“ a spus Adina Secara, directoarea Biroului de turism romanesc din München, organizatoarea standului romanesc la CMT.

Norvegia, tara-partenera la sectorul Caravane, unde au fost expuse 700 de modele de rulote si autorulote. Reprezentanta Norvegiei a punctat concret avantajele ofertei tarii sale, referindu-se la „cursul valutar cu 20% mai mic“. Astfel, dupa spusele ei, au fost atrasi multi clienti.

Destinatiile apropiate, de pana la 2 ore de calatorie. Intrati in regim de austeritate datorita crizei economice, nemtii tind sa calatoreasca mai pe-aproape. Angela Merkel vorbea nu demult despre „politica gospodinei svabesti“ si o recomanda lumii, ca model de gospodarire rationala a bugetului. Turistii germani au luat sfatul cancelarului lor, de bun.

Egiptul, ca destinatie de golf, wellness si pentru oameni care cauta „doar soare, strand si mare, scufundari subacvatice in ape clare ca si cristalul“. Un Sfinx enorm atragea turistii la stadul egiptean, pentru amatorii de golf s-a facut reclama Trofeului de Aur al Egiptului.

KTM X-Bow
Foto: Hotnews
Fascinatia Motor: In cooperare cu revista Auto, Motor und Sport, Messe Stuttgart a organizat o expozitie de 41 de masini cabrio, de la Smart, la Bentley Silver Shadow. Au fost expuse si masini castigatoare in cursele de formula 1 si DTM de la Hockenheimring, Le Mans si Nürburgring.

Citroen Concorde Compact, pe care Pro mobil a clasat-o la varf, la categoria autorulota camper cu pret sub 45.000 de euro. Ea a fost asaltata de amatorii de excursii cu autorulota. In „locuinta pe roti“ incap si motocicleta, si biciclete rabatabile, si toate acareturile unei vacante active.

Orasul Reutlingen, care si-a trimis emisarii cu „cel mai mare Mutschel din lume“. Mutschel-ul este un produs de panificatie specific zonei, ca un colac pufos si usor sarat. Are un gust delicios, ti se topeste in gura. Particularitatea sa este ca el reprezinta miza la jocul cu zaruri, ale caror campionate locale, la bere, sunt in plina desfasurare, inainte de traditionalul Carnaval.

Statisticienii: in cele 4,7 ore in medie pe care le-a petrecut un vizitator la CMT, el a pierdut 1.200 de calorii; s-au mancat zilnic 1.300 de carnati si s-au baut 1.300 de cesti de cafea. Gunoiul adunat in 8 zile de targ a cantarit 70 de tone si s-au folosit 250.000 de metri de hartie igienica. 1.600 de jurnalisti, din 13 tari au mediatizat evenimentul.

Politia a inregistrat furtul a 30 de kg de sunca de Tirol. S-au furat computere, laptopuri, un beamer si o videocamera. Paguba se cifreaza la 40.000 de euro.