Presedintele SUA Barack Obama a abrogat vineri o dispozitie ce interzicea acordarea de fonduri guvernamentale pentru grupurile de planificare familiala care practica sau faciliteaza avortul in strainatate, a anuntat Casa Alba. Vaticanul a calificat sambata drept "aroganta" decizia sefului de stat american, relateaza AFP.

Un purtator de cuvant al Casei Albe, Bill Burton, a declarat ca decretul semnat de Obama abroga interdictia aplicata tuturor organizatiilor neguvernamentale beneficiind de finantarea statului american de a practica avortul sau de a oferi servicii legate de intreruperea sarcinii in afara SUA. Fostul presedinte american, George Bush, a impus o interdictie asupra acestor fonduri in momentul preluarii mandatului de presedinte, cu opt ani in urma.

Presedintele american Barack Obama a anuntat joi ca apara dreptul femeilor de a face avort, intr-un comunicat publicat la implinirea a 36 de ani de la decizia majora a Curtii Supreme privind dreptul femeilor la avort in Statele Unite. "Sunt in continuare hotarat sa apar libertatea femeilor de a alege, a declarat Obama, detasandu-se clar de pozitia predecesorului sau George W. Bush. "Aceasta decizie nu apara numai sanatatea femeilor si libertatea reproducerii, dar simbolizeaza si un principiu mai larg: ca Guvernul nu are dreptul sa se amestece in afacerile de familie private", a declarat Obama.

Vatican: Este aroganta unei persoane care, avand puterea, crede ca are drept de viata si de moarte

Arhiepiscopul Rino Fisichella, directorul Academiei Pontificale pentru Viata a Vaticanului, a calificat sambata drept "aroganta" decizia presedintelui american. "Este aroganta unuia care se crede drept, prin semnarea unui decret care va deschide usa catre avorturi si, astfel, catre distrugerea de fiinte umane", a declarat Fisichella pentru cotidianului Corriere della Sera. "Este important sa stii sa asculti, fara sa te inchizi in viziuni ideologice cu aroganta unei persoane care, avand puterea, crede ca are drept de viata si de moarte", a adaugat acesta.

"Nu cred ca cei care l-au votat au luat in calcul si astfel de probleme de etica, care, in mod perspicace, au fost lasate la o parte in timpul dezbaterilor din campania electorala. Majoritatea americanilor nu au aceeasi pozitie in privinta avortului ca cea a presedintelui si a echipei sale", a sustinut Fisichella.

Arhiepiscopul a subliniat ca, prin aceacta actiune, una dintre primele de la preluarea mandatului, presedintelui Obama se afla pe "drumul catre dezamagire", iar prima sa impresie este ca seful statului american "a cedat la presiunea companiilor multinationale" din acest sector. "Problema nu este stiintifica, ci ideologica. Si economica", a adaugat acesta.