Presedintele american Barack Obama a anuntat joi ca apara dreptul femeilor de a face avort, intr-un comunicat publicat la implinirea a 36 de ani de la decizia majora a Curtii Supreme privind dreptul femeilor la avort in Statele Unite, relateaza AFP.

"Sunt in continuare hotarat sa apar libertatea femeilor de a alege, a declarat Obama, detasandu-se clar pozitia predecesorului sau George W. Bush.

In 22 ianuarie 1974, Curtea Suprema a decis, in dosarul "Roe versus Wade", ca dreptul la viata privata prevazut in Constitutie le garanteaza femeilor dreptul sa avorteze.

"Aceasta decizie nu apara numai sanatatea femeilor si libertatea reproducerii, dar simbolizeaza si un principiu mai larg: ca Guvernul nu are dreptul sa se amestece in afacerile de familie private", a declarat Obama.

Bush adresa in fiecare an, la 22 ianuarie, un mesaj constant impotriva avortului. Militantii anti-avort s-au reunit si joi, protestand impotriva deciziei istorice a Curtii Supreme, in acelasi timp exprimandu-si temerea ca Obama va rasturna total politica lui Bush in acest sens.

Concret, militantii se asteapta ca noul presedinte sa semneze un decret care sa permita folosirea fondurilor americane pentru finantarea programelor internationale care promoveaza avortul sau destinat consilierii femeilor.