Aproape un sfert dintre cetatenii americani au dat crezare unui zvon potrivit caruia presedintele ales Barack Obama este musulman, potrivit unui sondaj dat publicitatii joi, citat de AFP.

Potrivit rezultatelor studiului, realizat intre 6 si 20 noiembrie, un procent de 91% din repondenti au declarat ca au auzit zvonuri ca presedintele american ar fi musulman, in timp ce 22% au recunoscut ca le si cred.

De-a lungul campaniei electorale, zvonurile raspandite pe seama lui Obama le-au depasit cu mult ca numar pe cele legate de rivalii sai John McCain si Sarah Palin.

59% din persoanele chestionate au auzit zvonul potrivit caruia Obama nu s-ar fi calificat ca presedinte pentru ca nu este nascut pe teritoriu american, iar 10% au dat crezare informatiei.

Studiul precizeaza ca oamenii asculta si cred mai usor zvonurile care circula despre o persoana impotriva careia au votat.

Despre finantarea campaniei democrate, 41% dintre persoanele chestionate au auzit ca cea mai mare parte a donatiilor a provenit de la "oameni de afaceri straini", iar 20% dintre ele au crezut.

Si despre republicani au circulat informatii false: 40% dintre cei intervievati au auzit ca Sarah Palin, candidata republicana la vicepresedintie, ar fi interzis unele carti din biblioteca din Wasilla, oras din Alaska al carei primar a fost. 13% dintre repondenti au crezut zvonul.

Despre McCain, 11% dintre americani au auzit ca acesta a marturisit ca a fost un "criminal de razboi" care a "bombardat femei si copii nevinovati", iar 3% au crezut.

Studiul a fost realizat telefonic pe un esantion de 600 de persoane, avand o marja de eroare de 4,4%.