Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a afirmat ca tara sa doreste sa faca pace intre israelieni si palestinieni, transmite CNN. Liderul de la Casa Alba a solicitat guvernului de la Ierusalim sa deschida punctele de frontiera cu Fasia Gaza si a cerut organizatiei Hamas sa opreasca tirurile de rachete spre Israel.

Obama a indemnat Israelul sa permita accesul ajutoarelor umanitare pe teritoriul palestinian. "Suntem alaturi de civilii palestinieni care au nevoie rapida de alimente, apa potabila si ajutor medical de baza", a afirmat presedintele SUA.

Punctele de trecere a frontierei trebuie deschise dupa realizarea unei "monitorizari atente", a precizat Obama.

Barack Obama a afirmat, totodata, ca liderii Hamas trebuie "sa puna capat" atacurilor cu rachete spre Israel. Guvernul israelian a sustinut ca operatiunile militare pe care le-a declansat, in decembrie, in Fasia Gaza au fost determinate de atacurile cu rachete si mortiere pe care militantii palestinieni le-au declansat impotriva Israelului in ultimii ani.

Presedintele american a anuntat ca il va trimite pe fostul senator George Mitchell in regiune "cat mai curand posibil". Mitchell a fost numit joi de Obama in functia de trimis special pentru Orientul Mijlociu.