In prima sa zi de lucru, presedintele Obama a elaborat doua memorandumuri privind transparenta guvernarii: unul privind liberul acces la informatii si un altul privind transparenta administratiei.

Potrivit primului memorandum, presedintele Obama ii cere procurorului general sa elaboreze noi norme de aplicare a Freedom of Information Act, care sa garanteze un acces mai larg la informatii. Obama sustine ca administratia lui “nu este de partea celor care vor sa tina o informatie secreta, ci de cea a celor care vor sa o faca publica”. Potrivit documentului, faptul ca o institutie are mijloacele legale de a pastra o informatie secreta nu inseamna ca trebuie sa o si faca.

“Administratia mea este ferm hotarita sa instituie un nivel de transparenta a guvernarii fara precedent”, se arata in cel de-al doilea memorandum prezidential.

Potrivit National Security Archives, Obama a anulat, in prima sa zi de lucru la Casa Alba, doua dintre cele mai restrictive masuri adoptate de predecesorul sau: ordinul dat agentiilor de a pastra secrete informatiile pentru care exista si cel mai mic temei legal de secretizare si dreptul acordat vicepresedintilor si colaboratorilor prezidentiali de a pastra secrete, pe termen nelimitat, documentele prezidentiale.

“Este cea mai rapida si cea ma plina de empatie chemare la guvernare deschisa lansata de vreun presedinte in decursul istoriei", apreciaza directorul NSA.

Citeste si comenteaza pe blogul Ioanei Avadani.