Barack Obama a depus din nou juramantul de credinta miercuri seara, dupa ce, in timpul ceremoniei de investire de marti, l-a gresit, fiind incurcat de presedintele Curtii Supreme de Justitie, John Roberts Jr., potrivit New York Times. "Ca masura de precautie", presedintele Obama a rostit "Oath of Office" in Map Room de la Casa Alba.

Potrivit informatiilor, presedintele si Roberts au rostit juramantul "in fata unui mic grup de consilieri si ziaristi". Purtatorul de cuvant al Casei Albe, Robert Gibbs, a declarat ca juramantul a fost reluat "ca masura de precautie", desi juristii Casei Albe au sustinut ca ceremonia de marti a fost realizata "in maniera corecta".

De data aceasta, sustine New York Times, Obama l-a rugat pe presedintele Curtii Supreme "sa pronunte rar" cuvintele juramantului. Intreaga ceremonie a durat mai putin de 30 de secunde, iar la finalul ei judecatorul Roberts "l-a felicitat din nou" pe presedintele Statelor Unite.

Washington Post sustine ca la cea de-a doua ceremonie de depunere a juramantului nu s-a mai folosit Biblia.

Experti pe probleme constitutionale au afirmat ca Barack Obama trebuia sa depuna din nou juramantul, dupa ce presedintele Curtii Supreme de Justitie l-a incurcat marti, in timpul ceremoniei de investitura.

Juramantul presedintelui este urmatorul: "Jur solemn ca voi indeplini cu credinta functia de presedinte al Statelor Unite si voi mentine, proteja si apara Constitutia Statelor Unite cum voi putea mai bine". In momentul citirii juramantului, Roberts a plasat gresit formularea "cu credinta", iar Obama a facut o pauza. Presedintele Curtii Supreme de Justitie s-a corectat ulterior, insa Barack Obama a repetat juramantul asa cum il rostise initial Roberts.

Potrivit unui expert in probleme constitutionale de la Universitatea din Boston, Jack Beerman, Obama avea dreptul sa depuna din nou juramantul "in particular". "Ramane o intrebare deschisa daca este presedinte pana cand nu depune corect juramantul", precizase el.