Un purtator de cuvant al talibanilor l-a sfatuit miercuri pe noul presedinte al Statelor Unite, Barack Obama, sa-si retraga trupele din Afganistan, daca nu vrea ca militarii americani sa aiba aceeasi soarta ca cei sovietici, in anii '80, informeaza AFP.

Statele Unite "trebuie sa inceteze sa-si trimita copiii sa sufere in Afganistan", a afirmat Yousuf Ahmadi, purtator de cuvant al talibanilor, adaugand: "Singura solutie pentru ei este sa paraseasca Afganistanul".

"Suntem un popor liber, la fel cum sunt si americanii. Ei au venit aici si vor sa ne decida noua viitorul. Acest lucru este imposibil, afganii trebuie sa-si decida singuri soarta", a concluzionat purtatorul de cuvant al talibanilor.

"Noi nu avem nicio problema cu Obama", a declarat Yousuf Ahmadi.

"Acesta trebuie sa traga invatamintele necesare din politica predecesorului sau si, inainte de acesta, din istoria sovieticilor" care au ocupat Afganistanul in perioada 1979-1989, obligati sa fuga in fata "ferocitatii rezistentei mujahedinilor afgani".

Obama a facut din Afganistan una dintre prioritatile politicii externe a SUA. De altfel, SUA vor suplimenta fortele din Afganistan cu inca 30.000 de militari in acest an.

Talibanii au fost alungati de la putere la sfarsitul anului 2001 de o coalitie internationala condusa de Statele Unite.

Dar, in ciuda prezentei a 70.000 de soldati straini, dintre care jumatate americani, insurectia talibanilor s-a intensificat in ultimii doi ani si a castigat teren, pana in apropierea portilor capitalei Kabul.