Oficialii armatei israeliene admit cu greu ca au folosit arme interzise cu fosfor alb in ultima ofensiva din Gaza, negand insa ca ar fi incalcat vreun acord international. Un purtator de cuvant al armatei a declarat marti ca folosirea fosforului alb "a fost legala, conform legislatiei internationale", anunta AFP.

"Toate munitiile pe care le-am folosit au fost legale, precum a armatelor franceza, americana sau britanica. Am folosit munitie conform legii internationale. Hamas a comis crime de razboi punand civili in linia intai. Daca Hamas alege sa puna tabere de antrenament, centre de comanda in mijlocul populatiei civile... normal ca pune in pericol viata civililor. Hamas este responsabila pentru pierderea de vieti din randul civililor", a spus Avital Leibovich.

Agent chimic deosebit de toxic, in contact cu pielea, fosforul alb provoaca arsuri care ajung pana la os, arzand atat timp cat se afla in contact cu oxigenul. Armele cu fosfor alb au fost interzise pentru folosirea impotriva civililor prin Tratatul de la Geneva din 1980. Israelul a admis ca le-a folosit "numai" pentru "a deruta inamicul", prin producerea unui fum dens: "obuzele pentru ecranarea cu fum sunt legale. Este cea mai nonletala arma pe care o folosim", a declarat si general-maiorul Amir Eshel, seful planificarii strategice a armatei. O bresa in prevederile Tratatului, aceasta utilizare a fosforului alb a dus in cazul de fata la abuzuri grave, Israelul riscand un val de actiuni in justitie pentru crime de razboi din partea organizatiilor palestiniene.

Mai mult, surse citate de ziarul israelian Ma'ariv au anuntat ca "Fortele de aparare israeliene au admis in discutii private folosirea de munitie cu fosfor alb".

Sediul agentiei ONU pentru refugiatii palestinieni din Gaza, UNWRA, a fost atacat joi chiar cu bombe cu fosfor alb. "Este socant si alarmant", a declarat secretarul general al ONU, Ban Ki-Moon, condamnand folosirea excesiva a fortei. El cere ca cei care au atacat obiective civile si sediul agentiei ONU sa fie trasi la raspundere. "Este un atac revoltator si total inaccepatabil la adresa Natiunilor Unite", a subliniat el.

Identitatea sefilor de unitati israeliene angajati in ofensiva nu va fi dezvaluita, de teama proceselor

Numele si fotografiile ofiterilor comandati au fost trecute sub anonimat de armata israeliana, de teama ca acestia ar putea fi chemati in judecata pentru crime de razboi, anunta AFP.

Opt organizatii israeliene pentru apararea drepturilor omului i-au solicitat procurorului general al statului deschiderea unei anchete privind comportamentul armatei in Fasia Gaza, "ca urmare a pierderilor nenumarate in randurile populatiei civile".

Conform serviciilor de urgenta din Gaza, peste 1300 de palestinieni, din care 65% civili, respectiv peste 400 copii, au fost ucisi si peste 5000 au fost raniti in cursul operatiunii "Plumb intarit". Lansata la 27 decembrie 2008, ofensiva s-a incheiat la 18 ianuarie, dupa anuntarea separata a incetarii focului de partile implicate in conflict.