Parlamentarii din Lituania au votat, marti, reducerea cu 15% a propriilor salarii, precum si ale ministrilor, ca urmare a planului economic de gestionare a crizei care prevede reducerea masiva a cheltuielilor de stat, relateaza AFP.

Reducerile salariale au fost aprobate de 113 din cei 141 de membri ai Parlamentului lituanian, doi s-au abtinut, iar restul au absentat.

In conformitate cu noile norme, noul pachet salarial pentru un parlamentar va fi, de luna viitoare, de 7.000 de lite lituaniene (circa 2.000 de euro), fata de cel actual, de 8.200 de lite.

De cealalta parte, ministrii Cabinetului de la Vilnius vor primi un salariu de 8.500 de lite in locul celor 10.100 de pana acum.

Kestutis Glaveckas, seful Comisiei de buget din Parlament, a declarat ca prin aceasta diminuare a salariilor se vor economisi 2,2 milioane de lite.

Masura face parte dintr-un plan amplu si controversat, de gestionare a crizei economice, initiat de noul guvernul de centru-dreapta din Lituania, investit luna trecuta, care prevede reduceri masive ale cheltuielilor de stat, in incercarea de a salva aproape 5.3 miliarde de lite anul acesta si de a reduce deficitul.

Mai mult, reduceri salariale de pana la 15% sunt anuntate si in sectorul public, iar guvernul a decis deja cresterea valorii TVA-ului, de la 18% la 19%.

Regimul de austeritate impus de autoritatile din tara baltica au declansat un val de proteste violente din partea populatiei. Vinerea trecuta, la Vilnius, sute de protestatari au aruncat cu pietre in politisti in fata Parlamentului, manifestand astfel impotriva pachetului anti-criza care include cresteri de impozite si reduceri de venituri.